A farmeröngyilkosságok témája Nyugat-Európában az utóbbi időben tabu, számuk viszont folyamatosan növekszik, és fokozza a hátramaradó családtagok nehézségeit – írja az agrheute.com és megosztotta kutatásait a témában.

Franciaországban, 2017-ben összesen 650, farmer lett öngyilkos, vagyis naponta átlagosan közel 2 ilyen esemény jutott.

Az ezer lakosra jutó esetek száma 50 százalékkal magasabb, mint más foglalkozási csoportoknál, ezért a problémára az egész társadalomnak oda kell figyelnie.

Krízis

A gazdálkodóknak sokszor elképesztő nehézségekkel kell megküzdeni – Fotó: pixabay.com

Az egymást követő válságok (tejválság, sertéshús válság, trágyaválság, stb.) és az agrártermelőkre nehezedő egyéb nyomás sok termelőt kilátástalan helyzetbe hoz. A családi tragédiák más európai országokban is sokasodnak.

A túlzott eladósodás és a termeléshez nélkülözhetetlen eszközök (növényvédő szerek, gépek és műtrágyák) áremelkedése a termékértékesítési nehézségekkel és a termést csökkentő rendkívül időjárási jelenségek gyakoriságának növekedésével együtt, erősíti a kilátástalan helyzetet.

Fotnos! Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat és weboldal nyújt segítséget azoknak, akik krízishelyzetbe kerültek és öngyilkossági gondolatia vannak.