Christian Schmidt, német szövetségi agrárminiszter, a tartományi miniszterekkel folytatott megbeszélésen elfogadta azt az álláspontot, hogy a tejtermelőknek fizetendő további támogatást a kibocsátandó mennyiség korlátozásához kell kötni – írja a német nyelvű TopAgrar online.


Hangsúlyozta azonban, hogy ezt nem országokra lebontandó kvótaként, hanem „az EU piacán belül egy tökéletesebb mennyiségi szabályozást célzó ösztönzésként“ kell értelmezni. A cél ugyanis, „a magasabb áron értékesíthető kevesebb tej“, amelynek jogi alapjait német viszonyokra részletesen ki kell dolgozni.

tejpiac

A tejválság megoldásához a termelők önkorlátozása szükséges – fotó: Shutterstock

Schmidt kijelentette, hogy a július 15-én, Brüsszelben tartandó, a tejtermelés uniós korlátozása céljából összehívott miniszteri értekezleten ezt az álláspontot fogja képviselni, és azt kívánja elérni, hogy Brüsszel, uniós alapból további segélycsomagot biztosítson a tejtermelőknek, éspedig a mennyiségi korlátozáshoz kapcsolva.

A szövetségi miniszter egyébként úgy véli, hogy az uniós tejpolitika „átlépett egy piros vonalat“, és az állami támogatás nem mentheti fel a termelőket a saját felelősségvállalás alól, tehát a tejválság igazi és végleges megoldásához a segélyek mellett a termelők önkorlátozása elengedhetetlen.

A miniszteri értekezletnek a termelés korlátozására vonatkozó döntése nyilvánvalóan Magyarországra is kötelező lesz. Nagyon ki kell azonban hangsúlyozni, hogy a kötelező termeléskorlátozást elsősorban a nagy termelőkre kell kiosztani, mivel a túltermelést nem a kis országok, hanem a nagyok okozták. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy Írország pl. ez év márciusában 28,3 százalékkal növelte tejkibocsátását az egy évvel korábbihoz képest, vagyis – időarányosan számolva –Írországnak csak az egy havi növekménye Magyarország legalább két havi teljes termelésének felel meg.