14,3 millió euró értékben innovatív kapacitásbővítő beruházást valósít meg a FrieslandCampina Hungária a magyar kormány támogatásával, ennek révén jelentősen, közel 25 százalékkal nő a mátészalkai tejüzem termelési kapacitása, és a belföldi igények kiszolgálásán túl lehetővé válik a minőségi tejtermékek külpiaci értékesítése is.

tejtermelés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Az új fejlesztés 2021-ben indul és része annak a többéves beruházás-sorozatnak, amelynek első fázisa 2020-ban zárult le. A vállalat egyedi kormánydöntéssel támogatott beruházását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

A beruházás eredményeképp létrejött közel 25 százalékos kapacitásbővülés a FrieslandCampina Hungária Zrt. mellett a tejtermelők és más beszállítók számára is kiszámítható növekedést jelent, valamint lehetővé válik a minőségi magyar tejtermékek exportja a külpiacokra, elsősorban a régió államaiba.

Tejfeldolgozás Mátészalkán

A FrieslandCampina Hungária összesen mintegy 48 millió kilogramm tejet vásárol és dolgoz fel évente. Közel ötszáz embert foglalkoztat, négyszázötven hazai beszállító partnerrel és harminchat magyar tejtermelő gazdasággal áll hosszú távú szerződéses kapcsolatban.

2019-ben saját forrásból indította el a több éves mátészalkai beruházási programjának első szakaszát mintegy másfél milliárd forint értékben, hogy az egyre erősebb hazai kereslet kielégítése mellett biztos alapot teremtsen a további kapacitás bővítésnek, a helyi innovációknak és a régiós exportnak. Az elmúlt öt évben a mátészalkai üzemben elért 33 százalékos késztermék kibocsátás növekedés további emelése a cél: a magyar kormány hozzájárulásából megvalósuló kapacitásbővítéssel a szabolcsi termelőüzemben közel 25 százalékkal több, magas hozzáadott értékű tejterméket lehet majd előállítani.

tejtermelés

Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója

A beruházás hatása a tejtermelőkre

„Beruházásaink vezérlő elve az innováció és a minőség, célunk a magyar vásárlók magas szintű kiszolgálása és a hazai tejtermék fogyasztás folyamatos fejlesztése. Késztermék gyártó kapacitásaink bővülése révén biztos növekedést hozunk termelőink üzletmenetébe, az export lehetőségek kihasználásával pedig emeljük a magyar nemzetgazdaság teljesítményét. Nem utolsó sorban, a beruházások hozzájárulnak a cégcsoporton belüli versenyképességünk javításához és kiszámítható jövőképet jelentenek a régió munkavállalóinak.” – fogalmazott Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója.