A FAO gabonaárindexe szeptemberben átlagosan 104,0 pontot tett ki, ami 5,0 ponttal (5,1 százalékkal) magasabb, mint augusztusban, és akár 12,5 ponttal (13,6 százalékkal) meghaladja az előző havi értéket. A szeptemberi emelkedés az egymást követő növekedés harmadik hónapját jelentette.

Az élénk kereskedelmi tevékenység tükrében a déli féltekén a termelési kilátások és a száraz viszonyok miatt fokozott aggodalmak vannak, amelyek Európa sok részén hátrányosan befolyásolják az őszi búza vetéseit.

A búza ára szeptemberben hirtelen emelkedett. A kukorica nemzetközi ára szintén jelentős növekedést mutatott, reagálva a termelési kilátások csökkenésére, különösen az EU-ban, valamint az Egyesült Államok ellátásának jelentős csökkenésére vonatkozó várakozásokra.

búza

A búza ára szeptemberben hirtelen emelkedett – fotó: Shutterstock

A Kínából érkező erős importkereslet harmadik egymást követő hónapban folyamatosan növelte a cirok árát, míg a nemzetközi rizs ára 1,4 százalékkal csökkent, mivel a 2020-as növények beléptek vagy megközelítették a betakarítási szakaszt az északi félteke beszállítóinál, miközben a friss kereslet lelassult.

A növényiolajár-index szeptemberben átlagosan 104,6 pont volt, 5,9 ponttal (6,0 százalékkal) magasabb, mint augusztusban, ezzel nyolc hónapos csúcsot ért el. Az index további növekedését elsősorban a növekvő pálma-, napraforgó- és szójaolajjegyzések eredményezték. A nemzetközi pálmaolajárak negyedik egymást követő hónapban jelentősen emelkedtek, a friss globális importkereslethez, valamint a vártnál alacsonyabb malajziai készletszinthez és a következő hónapok délkelet-ázsiai termelési ütemével kapcsolatos bizonytalanságokhoz kapcsolódva.

Ugyanakkor a napraforgóolaj nemzetközi ára szeptemberben meredeken emelkedett, elsősorban a fekete-tengeri régióban romló terméskilátások miatt. Ami a szóját illeti, a nemzetközi árak tovább emelkedtek, amit a dél-amerikai őrlések lassú üteme és az amerikai egyesült államokbeli biodízelipar iránti határozott kereslet eredményezett.

A tejipari index szeptemberben átlagosan 102,2 pontot ért el, szinte nem változott augusztushoz képest, és 2,5 ponttal (2,5 százalékkal) magasabb az előző év azonos hónapjához képest. A vaj, a sajt és a sovány tejpor (SMP) árfolyamainak mérsékelt növekedését ellensúlyozta a teljes tejpor (WMP) árának csökkenése, ami szeptemberben szinte stabil indexet eredményezett. A vaj árai a rövid távú szállítások iránti nagy kereslet és az európai feldolgozás csökkenése miatt nőttek, míg a sajtárak enyhén emelkedtek, tükrözve az import iránti kereslet növekedését, az európai belső kereslet növekedésével párosulva az élelmiszeripari szolgáltatások folyamatos gyengesége ellenére.

vaj

A vaj árai a rövid távú szállítások iránti nagy kereslet és az európai feldolgozás csökkenése miatt nőttek – fotó: Shutterstock

Az SMP árai is emelkedtek, a kissé szűkös ellátás eredményeként Európában, ahol a tejtermelés szezonálisan csökken. Ezzel szemben a WMP-árak csökkentek, mivel az óceániai csúcshoz közeli szezonális termelés közepette enyhült az import iránti kereslet, különösen a Közel-Keletről.

A húsárindex szeptemberben átlagosan 91,6 pont volt, ami 0,9 százalékkal alacsonyabb, mint augusztusban, folytatva az idén január óta megfigyelt csökkenő tendenciát. Az index éves összehasonlításban 9,5 ponttal (9,4 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Szeptemberben visszaestek a sertéshús árai, részben annak hatására, hogy Kína az afrikai sertéspestis (ASP) észlelését követően betiltotta a német importot, miközben a juhhús ára lecsökkent az Ausztráliából származó magas szezonális ellátás miatt.

Ezzel szemben emelkedtek a baromfihús árai, amit a nemzetközi értékesítés gyors üteme és a Brazíliából származó korlátozott exportálható készletek eredményeztek. A szarvasmarhahús ára stabil maradt, mivel a brazil termékek árainak növekedését majdnem ellensúlyozta az ausztráliai árfolyamok csökkenése, ami nagyrészt tükrözi az egyes piacok mögöttes importkeresleti feltételeit.

A cukorárindex szeptemberben átlagosan 79,0 pont volt, 2,1 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb, mint augusztusban. A nemzetközi cukorárak csökkenése főként az új 2020/2021-es szezon globális cukortermelési többletére vonatkozó várakozásokra adott válasz. A legfrissebb jelek szerint a második legnagyobb cukortermelő országban, Indiában helyreállni látszik a cukortermelés, valamint a legnagyobb exportőr, Brazília erős termeléssel rendelkezik. Ezenkívül a brazíliai fizetőeszköz állandó gyengesége az Egyesült Államok dollárjával szemben is hozzájárul a cukor világpiaci árának csökkenéséhez.