Az Európai Bizottságnak a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetésének csökkentésére vonatkozó javaslatának elutasítása mellett a miniszterek együttes nyilatkozatban kijelentették, hogy „a KAP számára elkülönített költségvetést jelenlegi szinten kell tartania a 27 tagállamnak” – tudósított a Reuters hírügynökség.

Nagy-Britannia tervezett jövő márciusi kilépésével egy nettó befizető távozik az EU-ból, ami nyomást gyakorol a jelentős kiadási területek, mint például a mezőgazdasági támogatások csökkentésére.

Annak érdekében, hogy csökkentse a költségeket, az Európai Bizottság májusban azt javasolta, hogy a 2021-2027 közötti időszakban a mezőgazdasági támogatásokat a jelenlegi összegről 5 százalékkal 365 milliárd euróra csökkentsék. Franciaország, amely messze a KAP legnagyobb kedvezményezettje, „elfogadhatatlannak” nevezte az Európai Bizottság javaslatát, és arra törekedett, hogy más uniós tagokat is megnyerjen a mezőgazdasági büdzsé védelmére.

támogatás

Franciaország az agrártámogatások legnagyobb kedvezményezettje – fotó: Shutterstock

Párizs júniusban bejelentette, hogy megnyerte 19 ország támogatását, amelyek között azonban nem szerepelt Németország, az EU legnagyobb gazdasága és költségvetésének legfontosabb befizetője. Mostanra azonban megváltozott a helyzet.

„Üdvözlöm Németország csatlakozását az Európai Bizottság javaslatával szemben álló álláspontunkhoz” ­– nyilatkozta Stephane Travert francia mezőgazdasági miniszter.