Ahogy korábban beszámoltunk róla, Szlovákiában a mezőgazdasági termelők országos tüntetéssorozatba kezdtek. A gazdák három pontban fogalmazták meg a legfőbb követeléseiket: el akarják érni a földrendezés felgyorsítását, az ún. pótföldek zökkenőmentes kiadását, megerősíteni a szlovákiai termőföld, vízkészlet és erdő védelmét, és megállítani a mező- és erdőgazdaságban burjánzó korrupciót.

Kedden a tüntető gazdálkdók traktoraikkal vonultak Pozsony utcáin, szerdán találkoztak a kormány tagjaival, de mivel a tárgyalás kimenetelével nem voltak megelégedve, sztrájkba kezdtek. Csütörtökön gazdák egy csoportja elfoglalt egy utat gépeikkel, most pedig újabb akcióról számoltak be a szlovákiai lapok.

Az Agrárminisztérium és a támogatásokat kifizető ügynökség épülete előtt aktivisták szétszórtak néhány vödörnyi szerves trágyát, a minisztérium előtt pedig egy tartálynyi hígtrágyát is bevetettek – írja a parameter.sk.

Az akcióval az aktivisták azzal kapcsolatban jelezték elégedetlenségüket, hogy a kifizető ügynökség nem hagyta jóvá számukra a 2016-os és 2017-es támogatásokat, pedig a bíróság az ügyben korábban az ő javukra döntött.

A tüntetés folytatásáról a gazdák sztrájkbizottsága ma fog dönteni.