A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az amerikai szójabab részesedése a júliusi 360 ezer tonnával 37 százalékra nőtt az uniós importban, szemben az egy évvel korábbi 9 százalékkal. Az amerikai szójaliszt behozatala ugyancsak emelkedőben van, júliusban 185 ezer tonna volt, ami az egy évvel ezelőttihez képest 3337 százalékos növekedés. Ez a teljes uniós szójaliszt-import 13 százaléka, a tavalyi 0,3 százalékkal szemben.

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való július 25-i tárgyalásán ígéretet tett rá, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

szója

280 százalékkal növelte az EU amerikai szójaimportját – fotó: PIxabay

"Alighogy kifejeztük szándékunkat, hogy több szójababot importálunk az Egyesült Államokból, az szinte máris valóra vált" – közölte Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos.

"Ez az európai és az amerikai polgárok számára egyaránt előnyös helyzet" – emelte ki Juncker.

A washingtoni találkozót követően az EU kéthavi jelentéstételi mechanizmust vezetett be az amerikai-európai szójabab-kereskedelem alakulásával kapcsolatban. A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.