A háború, és az elhibázott uniós szankciók rég nem látott energiaválsághoz és magas inflációhoz vezetnek, ami az előállítási költségek növekedésén keresztül az élelmiszerárakban is jelentkezik - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Prágában az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek az EU mezőgazdaságának és élelmiszeriparának a fenntartható globális élelmiszer-előállításban betöltött szerepét vitatták meg prágai informális ülésükön

- közölte a szaktárca.

Európának felül kell vizsgálnia a termelést korlátozó intézkedéseket és kezdeményezéseket

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt kiemelte, hogy a II. világháború óta nem volt ilyen nehéz helyzetben az európai mezőgazdaság, és

ha nem történik változás, hónapokon belül nem az lesz a kérdés, hogy mennyiért juthatunk hozzá az élelmiszerhez, hanem, hogy lesz-e elegendő mindenből?

A kialakult helyzetért az elhibázott brüsszeli szankciós politika és a történelmi mértékű aszály is felelős - írják a közleményben.

Ebben a helyzetben egyértelmű, hogy Európának felül kell vizsgálnia a termelést korlátozó intézkedéseket és kezdeményezéseket. Számos olyan követelményt írtak elő és készülnek bevezetni a brüsszeli íróasztaloknál a Zöld Megállapodás égisze alatt, amelyek nem jelentenek jelentős előrelépést a klímaváltozás elleni küzdelemben, azonban sokat rontanak a gazdálkodók helyzetén és csökkentik az Európában megtermelt élelmiszer mennyiségét.

Ki kellene mozdulni a nagyvárosi burokból és ismerni kellene az európai vidéki valóságot

Az európai gazdák hús-vér emberek, akik a gazdálkodásból tartják el családjukat és látnak el élelmiszerrel bennünket. Ha az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az érdekeiket, az még koncentráltabb európai mezőgazdasági termelést eredményez, mivel ezek a szabályok leginkább a kisebb gazdaságokat hozzák nehéz helyzetbe. Ennek a problémának az átlátásához ki kellene mozdulni a nagyvárosi burokból és ismerni kellene az európai vidéki valóságot - mondta az államtitkár.

Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy több olyan javaslat is napirenden van, amely súlyosan veszélyezteti mind az állattenyésztést, mind pedig a szántóföldi növénytermesztést.

Az eddig csak a nagy állattartó telepekre vonatkozó környezetvédelmi előírások közepes üzemekre történő kiterjesztése az előbbi, míg a növényvédő szerek fenntartható használatára vonatkozó rendeletben javasolt igazságtalan, fűnyíróelv-szerű csökkentési javaslat utóbbi ágazatban eredményezne jelentős termeléscsökkenést, tovább rontva az élelmezésbiztonságot.

A Zöld Megállapodásban foglaltakat hozzá kell igazítani a kialakult új helyzethez

Jól jellemzi Brüsszel valóságtól való teljes elszakadását, hogy az élelmezésbiztonságot fenyegető háborús helyzetben is olyan javaslatokat tesznek, amelyek jelentősen csökkentik az európai mezőgazdasági termelést.

A Zöld Megállapodásban foglaltakat hozzá kell igazítani a kialakult új helyzethez. Egy ilyen válsághelyzetben felértékelődik az alapvető szükségletek kielégítése, a táplálkozás pedig kétség kívül ezek közé tartozik, így az élelmezésbiztonságnak kell prioritást élveznie - hívta fel a figyelmet az államtitkár az Agrárminisztérium közleménye szerint.