Róma központjában, a lateráni Szent János-bazilika előtti téren tarthatják meg demonstrációjukat a gazdatüntetések résztvevői pénteken. A hatóságok azonban nem engedélyezték, hogy a város határában napok óta várakozó több száz traktor is behajtson Róma utcáira. Csak tíz traktor juthat el a bazilika előtti térre.

Az olasz gazdák Rómában tiltakoznának

A megmozdulást az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport hirdette meg. Vezetőjük, Salvatore Fais úgy nyilatkozott, nem mondtak még le arról a tervükről, hogy traktoraikkal végigvonuljanak a Róma körüli körgyűrűn.

Egy másik csoport, amely az Elárult Mezőgazdasági Dolgozók nevet viseli, erőteljesebb akciót szeretne felmutatni: ezért az egész országból Rómába szólította az ágazat képviselőit egy újabb nagyszabású demonstrációra, amelyet jövő héten akarnak megrendezni.

"Több ezer traktor, kamion és mezőgazdasági gép érkezését várjuk. A hatóságoktól azt kértük, hogy a Circus Maximus mezején vonulhassunk fel" – mondta vezetőjük Daniele Calvani.

A Rómába vezető országutakon folyamatosan érkeznek a traktorok, amelyeknek négy parkolási helyszínt jelöltek ki a hatóságok a körgyűrűn kívül.

A tüntetők bejelentették, hogy küldöttségük csütörtök este fel akar lépni a Sanremói Dalfesztivál színpadán, hangot adva követeléseiknek. A fesztivált rendező RAI köztelevízió közölte, hogy egyelőre semmilyen megállapodás nem született a gazdák esetleges részvételéről.


Letartóztatás és bírságolás Spanyolországban

Mindeközben a spanyol hatóságok hat embert vettek őrizetbe és százakat bírságoltak meg szerdán a spanyolországi gazdatüntetések második napján.

A komolyabb incidensek a granadai Santa Fé közelében történtek, ahol a csendőrök az engedély nélküli tiltakozó akció leállítására, a fogalmi akadály megszüntetésére szólítottak fel. Három embert hatóság elleni erőszak, hármat pedig engedetlenség miatt vettek őrizetbe.

Mivel az útlezárások, forgalomlassító megmozdulások többségét nem jelentették be, a hatóságok országszerte százakat bírságoltak meg.

Feszült pillanatok alakultak ki a csendőrökkel a kelet-spanyolországi Castellónban is, ahol a kikötőbe vezető utat blokkolták a gazdák meggyújtott gumiabroncsokkal. A csendőrség itt feloszlatta a megmozdulást.

Az alulról szerveződő, egyéni kezdeményezésekből induló akcióban szerdán is több nagyváros bevezető útjai zárták el időszakosan traktorosok. Hatalmas torlódások alakultak ki Katalónia, Valencia, Kasztília-La Mancha, Andalúzia, Aragón, Murcia, Extremadura tartományok legfontosabb közlekedési útvonalain.

A gazdatüntetések a spanyol parlamentben is napirendre kerültek. Pedro Sánchez miniszterelnök ígéretet tett az élelmiszerlánc-törvény megerősítésére, a veszteséges értékesítés kiküszöbölésére és a viszonosság elvének megvalósítására a külföldi termékek behozatali feltételei között.

A kormány "szavakban és tettekben is a vidék mellett van" – jelentette ki.

A tüntetések csütörtökön is folytatódnak, mivel a három legnagyobb érdekképviselet, a COAG, az UPA és az ASAJA már korábban az utakra hívta a gazdákat erre az időpontra, február 21-ére pedig a spanyol agrárminisztérium épületéhez szerveznek tüntetést.

Indexkép illusztráció: Shutterstock