Délelőtt 10 órakor kezdődött a tüntetés a Parlament előtt a tegnap benyújtott és az Országgyűlés által ma tárgyalt a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új törvényjavaslat ellen, amely igen sok, törvényesen katázó számára ellehetetleníti ezt az adózási formát.

Tiltakozók a Parlamentnél

Tiltakozók a Parlamentnél – Fotó: Agroinform.hu


Tiltakozók a Parlamentnél

Tiltakozás a kata módosítása ellen – Fotó: Agroinform.hu

A tüntetők 11 óra tájban átvonultak a Margit hídhoz és több csoportban blokád alá vonták, megbénították a forgalmat.

Az akció nemcsak az autósokat lepte meg, hanem a hivatalos szerveket is.

A tiltakozók most azt tervezik, hogy az Erzsébet hídat is blokád alá vonják.

tiltakozók a Margit hídon

Tiltakozók a Margit hídon – Fotó: Agroinform.hu

Tiltakozók a Margit hídnál

Tiltakozók a Margit hídnál – Fotó: Agroinform.hu

A demonstrálók azt követelik, hogy a kata módosítót, amit most tárgyal az Országgyűlés, ne fogadják el. Többször skandálják, hogy "Ne szavazd meg!", "Aki dudál velünk van!", valamint "Ne írd alá, Kata!" utalva Novák Katalin köztársasági elnökre is, aki a törvényeket aláírja.

Tiltakozik a VDSZ a kata módosítása ellen: A kormány százezreket lehetetlenít el, és dönt nyomorba a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosításával – közölte az MTI-vel kedden a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ).

A szervezet szerint a változtatás "kvázi megszüntetést" jelent, a kormány "kivégzi" az adóformát a törvényjavaslat elfogadásával. Súlyos veszélyként említették például a feketegazdaság növekedését, de a munkaerőhiány sem csökken, a katások ugyanis nem a hiányszakmákat fogják választani – írták.

A VDSZ úgy véli, hogy a "vállalkozói tönkretétel" helyett az adózói társadalom tűrőképességének megfelelő módosításokra van szükség, és nem tartják kizártnak, hogy össze kell hívni a Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF). A szövetség partnerséget ajánl minden katás munkavállalónak és kényszervállalkozónak, hogy közösen keressék meg a tiltakozás minden lehetséges formáját, a kormányt pedig felszólítják a javaslat átdolgozására.