A klímaváltozás negatív hatásai egyre élesebben érezhetők földrészük növénytermesztésben és világszerte. Ezért a „FutureCrop” projekt szerint Európában több olyan növényfajt célszerű a vetésforgóba beállítani, amelyek közül egyeseket eddig csak importból ismertünk, illetve fogyasztottunk.

csicseriborsó

Csicseriborsó – fotó: pixabay.com

Ilyen növény lehet többek között a szezám, a földimogyoró, a csicseriborsó, a köménymag és a szárazon termesztett rizs. Ezeknek már több országban beindult a tesztelése, amelynek tapasztalatai alapján esetleg más fajokat is be lehet vonni – írja az agrarheute.com

A javasoltak közül egyes fajok kifejezetten jól beilleszthetők az európai vetésforgóba, és importot válthatnak ki, viszont olyanok is vannak, amelyeknek a termesztése teljesen újszerű agrotechnikát, növényvédelmet és gépi berendezéseket kíván.


Más fajok (pl. a fűszernövények) esetében a termés feldolgozását és értékesítését kell új alapokra helyezni, az új termékekre viszont mindig lesz kereslet a világpiacon, és ma már önellátásra nem érdemes berendezkedni.

Ezért sokkal jobb megoldás exportálandó növényeket termeszteni mint az eddigi vetésszerkezetben szereplőkhöz ragaszkodni, amelyet esetenként csak ráfizetéssel tudnánk előállítani. Az új növények beállítása mellett célszerű a területhasznosítás egyéb módjaira – többek között a szélerőművek és áramtermelő fotovoltaikus telepek építésére is figyelmet fordítani.