A szabályozás a remények szerint mérsékelheti a termelők felvásárlókkal szembeni kiszolgáltatott helyzetét és jogi eszközök révén erősebb védelmet biztosít számukra. Az új szabályok többsége 2025. január 1-jétől lép életbe.


Globális tendencia, hogy az élelmiszer-előállítási láncban a termelők arányaiban nagyobb kockázatokat viselnek, az eredményekből pedig kisebb mértékben részesülnek. Ennek oka, hogy általában kisebb alkuerővel és érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, mint a láncban felettük álló feldolgozók vagy a kereskedők.

A kockázatok és az eredmények arányosabb megosztása érdekében szükséges a termelők szabályokkal történő támogatása annak érdekében, hogy a felvásárlók, feldolgozók ne háríthassanak minden kockázatot a termelőkre.


A termékpiacokról szóló törvény most elfogadott módosítása ezért számos, a termelők védelmét erősítő, kézzelfogható szabályozási elemet tartalmaz.

Ezek közé tartozik a kockázatmegosztási rendelkezések kötelező alkalmazása a zöldség-gyümölcs, valamint sertés- és baromfi ágazati szerződésekben, a 30 napnál későbbi késedelmes fizetések hatékonyabb szankcionálása 2025. január 1-jétől, valamint bizonyos esetekben a felvásárló tevékenységtől történő eltiltásának bevezetése.

Fontos, hogy a szerződések a jövőben egyértelműen tartalmazzák ezeket a kockázatokat és a teherviselés arányait. Ennek érdekében az ágazati érdekképviseleti szervezetek mintaszerződéseket vezethetnek be a jó gyakorlatok széleskörű elterjesztése érdekében – hangsúlyozta.

Ezen túlmenően a törvénymódosítás kiterjed a termeltetői szerződés kategóriájának és szabályainak megteremtésére is. Ez az új szerződéstípus nemcsak a termelők helyzetét teszi kiszámíthatóbbá, hanem a feldolgozók alapanyag-ellátottságának biztonságához is hozzájárul, valamint csökkenti a piaci túltermelés kockázatát is.

Forrás: Agrárközösség.hu

Indexkép: Pixabay