Bő egy hete jelentette be az új-zélandi kormány, hogy 2025-től megadóztatná a mezőgazdaságban tartott állatok okozta üvegházhatású gázok kibocsátását. Az új adónem az állatok böfögésből, szellentésből, vizeletből származó üvegházhatást okozó gázok után kellene megfizetni, ugyanis Új-Zéland 2050-re szeretné elérni a karbonsemlegességet.

Új-Zélandon az üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint fele a mezőgazdaságból származik, ugyanis az 5 milliós lakosú országban körülbelül 10 millió tejhasznú szarvasmarhát és 26 millió birkát tartanak.

Az állattartók köréban azonnal nagy elutasítottsága lett az új, kibocsátási adónak. Ma pedig több százan traktokkal, teherautókkal és gépekkel vonultak a nagyobb városok utcáira, több helyen a közlekedést is nehezítették, hogy nyomatékosítsák tiltakozásukat a kormány terve ellen.

A tüntetők hangsúlyozzák, hogy az új adó tönkretettné az állattartó ágazatot és az élelmiszertermelést.

Groundswell NZ érdekképviseleti csoport koordinálta a tüntetést, amely több mint 50 helyszínen zajlott. A tüntetők a mezőgazdaság és ezzel az élelmiszertermelés metánkibocsátásának megadóztatását átgondolatlan és végrehajthatatlan szabályozásnak tarják, amely méltánytalanul sújtaná a gazdálkodókat, valamint a vidéki közösségeket, ezért azt követelik, hogy a kormány az új adótervezetet beterjesztését állítsa le és gondolja újra az egész koncepciót.

A Groundswell NZ az állítja, hogy az új-zélandi gazdákat környezetvédők, már most is a világ legfenntarthatóbban gazdálkodó élelmiszertermelői közé tartoznak, az új adó pedig csak élelmiszerhiányt és magasabb élelmiszerárakat okozna.