Kormányrendeletben hirdették ki, hogy a továbbiakban többek közt az állami és az önkormányzati intézmények kedvezményesen kaphatnak földgázt. Mindezt márciustól szeptember végéig, így a működésükhöz szükséges mennyiséget rögzített áron szerezhetik be.

Ismét előtérbe került a rezsivédelem

Az Energiaügyi Minisztérium ismét azon ügyködött, hogy az energiaválság hatását minél kevésbé érezzük meg. A hazai fogyasztók bizonyos mennyiséget olcsóbban kapnak meg, azonban az intézmények egyelőre nem kerültek bele ebbe a körbe. Egészen mostanáig.

A kormány a rezsivédelmi intézkedéseivel Európa legalacsonyabb gáz-, valamint a második legolcsóbb áramárait biztosítja a hazai lakosság számára. Ezzel azonban nem csak a családi kasszában marad több pénz, hiszen így támogatják a munkahelyek megőrzését, illetve a közszolgáltatások zavartalan működését is.

Újabb lehetőség az intézmények számára

A mostani kormányrendeletben rögzített árakkal költségvetési szervek, a helyi, illetve a nemzetiségi önkormányzatok, és persze az önkormányzati gazdasági társaságok, valamint az egyházak élhetnek. Ehhez azonban nyilatkozni kell a földgázkereskedőnek arról, hogy az adott helyen fennáll-e a jogosultság, szeretnék igénybe venni a támogatást - írja a Világgazdaság.

A dokumentumot az intézmény földgázkereskedője által erre a célra készített elektronikus felületen lehet benyújtani 2023. január 27-ig. Kizárólag a hiánytalanul beküldött nyilatkozatokat veszik figyelembe, így nem árt alaposan átolvasni őket. Ezt követően a földgázszolgáltató két héten belül, e-mailben nyújt tájékoztatást az ügyfelek számára.

Nagy terhet vesz le a vállalkozások és az intézmények válláról az új kormányrendelet - fotó: pexels.com

Az MVM Zrt. esetében nagyjából 900 partner juthat hozzá olcsóbban földgázhoz, ennyien felelnek meg a jogszabályi kritériumoknak.

Bőven van miből adni

A kormány azért tudott lépni, mert Európa nagy mennyiségű készletet tárolt be az elmúlt időszakban, ehhez hozzájön, hogy a nemzetközi gázárak a korábbiaknál kedvezőbben alakulnak. A későbbi kilátások körül azonban még bőven van bizonytalanság. A cél az ellátásbiztonság feltételeinek megteremtése, illetve természetesen a magyar vállalkozások, családok, valamint intézmények védelme.