Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok és kvóták felfüggesztését további egy évvel hosszabbítsák meg, erről korábban ITT írtunk. Viszont az ukrán termékek behozatala rendkívüli módon felborította az EU és hazánk piacát, Magyarországon például a szántóföldi növénytermesztésből származó termények értékesítése majdhogynem lehetetlenné vált az utóbbi időszakban.

Úgy tudjuk, hogy bekerülne az EU-Ukrajna kereskedelmi megállapodásba egy védzáradék is: amennyiben egy Ukrajnából származó termék importja hátrányosan érinti az uniós belső piacot, a Bizottság felhatalmazást kapna arra, hogy vámokat vessen ki az adott termékek behozatalára.

Emellett a Bizottságnak kötelessége lenne rendszeresen nyomon követni a vámmentesség hatását, beleértve az uniós piaci árakat és uniós termelésére vonatkozó információkat is.

Magyarország – több más tagállammal együtt – már kezdettől fogva határozott intézkedéseket és a vámok visszaállítását követelte az Európai Bizottságtól, továbbá azt, hogy a harmadik országokból beérkező termékekkel szemben  is ugyanazokat az előírásokat követeljék meg, mint az uniós élelmiszerek. Az Európai Bizottság elutasította a magyar javaslatot.

Forrás: Magosz

Indexkép: Pixabay