A gabonakereskedők egymillió tonna ukrán búzát importáltak Romániába ebben a szezonban, ezzel Románia a második legjelentősebb exportpiacnak számított az ukrán búza számára Spanyolország (3,3 millió tonna) után – közölte az Economica.net román gazdasági portál az ukrán vámhatóságtól származó adatokat ismertetve.

A tavaly július 1-jén kezdődött piaci évben az ukrán búzaexport ez előző szezonhoz képest 4 százalékkal 10,3 millió tonnára csökkent.

A búzaexport célországai között Egyiptom (788 ezer tonna), Pakisztán (696 ezer tonna) és Törökország (615 ezer tonna) következett Románia után a sorban.

A februári ukrán búzaexportot részletező adatok között Románia már nem jelenik meg, a legfontosabb célországok Pakisztán, Egyiptom, Tunézia és Törökország volt.

Az eredetileg a londoni AgriCensus szakportálon közzétett adatsor szerint a teljes ukrán gabonaexport ebben a kereskedelmi idényben február közepéig mintegy 26,5 millió tonnát tett ki, ami 11 százalékos visszaesés az előző szezonhoz képest.


Románia tavaly ősszel engedélyhez kötötte, és azóta elvileg csak a hazai gazdálkodóknak és feldolgozóknak teszi lehetővé a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából.

A bukaresti mezőgazdasági tárca az intézkedést akkor azzal indokolta, hogy bár az EU "szolidaritási folyosóit" elvileg a világ élelmiszerbiztonságára hivatkozva nyitották meg, a más piacokra szánt ukrán mezőgazdasági termékekre adott ideiglenes vámmentesség lehetővé tette, hogy a kereskedők jelentős mennyiséget már Romániában értékesítsenek. Ez súlyos piaci zavarokat okozott, leverte a gabonafélék és olajos növények felvásárlási árát, megdrágította a szállítást, ami miatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált – mutatott rá a román mezőgazdasági tárca.

Romániában januárban három héten keresztül munkagépeikkel felvonulva forgalomlassítással tüntettek a gazdák, egyebek mellett az országon áthaladó ukrán gabonaexport őket érintő következményei ellen. Marcel Ciolacu miniszterelnök ennek kapcsán többször úgy nyilatkozott: Románia kizárólag a tranzitot engedélyezi, október óta "egyetlen szem ukrán búza" sem maradt az országban.