Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 595 forint volt, ami 2 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 609 forint volt, a magyar ár 2,3%-kal, azaz 14 forinttal volt alacsonyabb. A gázolaj üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 607 forint volt, ami 15 forinttal, 2,5%-kal haladta meg a régiós 592 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 608 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,2%-kal, azaz 1 forinttal volt ennél alacsonyabb – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.

Hozzáteszik, hogy a 95-ös benzin magyarországi átlagára 8 forinttal emelkedett az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is növekedett, 2 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 4 forinttal növekedett.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Az előző heti adatokhoz képest Lengyelországban csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 6 forinttal.

Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5%-kal maradt el a magyar átlagártól. Románia esetében az átlagár szintén alacsonyabb, 5-10%-kal maradt el a magyartól. Bulgária esetében pedig az átlagár több mint 10%-kal kisebb – áll a KSH jelentésében.


A gázolaj magyarországi átlagára 12 forinttal nőtt egy hét alatt. A régiós átlagár 4 forinttal, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 6 forinttal növekedett – emelik ki.

A gázolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10%-kal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Csehország, Horvátország és Lengyelország kivételével a régió összes országában nőtt a dízel átlagára az előző héthez képest. Ausztriában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 14 forintos növekedés – részletezi a KSH.

Fontos kiemelni, hogy a KSH táblamellékletéből kiderül, az összehasonlításhoz a 2024. június 17-ei adatokat használták, ám azóta emelkedett itthon mind a benzin, mind a gázolaj ára, sőt szombaton jön a következő drágulási hullám.

Indexkép: Shutterstock