Az illetékes szlovák hatóságok súlyos hiányosságokat állapítottak meg a Szlovák Kifizető Ügynökségnél (PPA), amely évente mintegy 700 millió euró értékű uniós támogatás elosztását kezeli – olvashatjuk az rno.sk, szlovák hírportálon.

Egy ellenzéki képviselő (a Szabadság és Szolidaritás Párt részéről) például a közelmúltban kimutatta, hogy az Ügynökség 4 év alatt közel 10 millió eurót fizetett ki a Deloitte csoport tanácsadó szolgáltatásaiért, amelyek gyakorlatilag komoly eredményt nem hoztak.

40 millió eurót kell visszafizetnie a szlovák államnak (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

A Szlovák Számvevőszék vizsgálatai azt is megállapították, hogy a PPA többszöri figyelmeztetés ellenére nem tett meg mindent a hiányosságok felszámolása érdekében. Az uniós pénzek nem megfelelő kezelése, pontosabban a PPA munkatársainak nem megfelelő hozzáértése miatt Szlovákiának összesen mintegy 40 millió eurót vissza kell fizetnie, amelyet a fejletlen régiók versenyképességének helyreállítására szántak.

A közeli jövőben a szlovák agrárminisztérium az agrárkamarával és a számvevőszékkel közösen intézkedéseket dolgoz ki a hiányosságok felszámolására.