November 28-tól sem számíthatnak üzemanyagra

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a magyar olajtársaság egy körlevélben írta meg a kisebb benzinkutak számára, hogy az üzemanyag-ellátás továbbra sem biztosított. Az üzenet így kezdődött:

"Tájékoztatjuk, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnunk kellett az ellátási stratégiánkat és a november 28-án kezdődő, 48. héten nem tudunk dízelt és motorbenzint biztosítani Önöknek."

Nagyon nehéz helyzetben vannak a kutak

A kis benzinkutak sok nehézséggel néznek szembe mostanában, hiszen az üzemanyagár hatósági rendeletben szabályozott, így egy litert egyikből sem adhatnak többért mint 480 forint. Emiatt jelentős bevételtől esnek el, ráadásul az egységes ár miatt versenyhelyzet sincs, így a vásárlók többsége a leggyorsabban elérhető nagyobb kutakat választják.

Sok kisebb töltőállomás sajnos nem kap annyi benzint és gázolajat, amennyire szükség lenne, ami az FBSZ szerint jövő héten sem változik. A levélben a MOL az írta, hogy a cégnek az egész régió energiaellátásában nagy szerepe van, éppen ezért felelősek azért, hogy az egész országban legyen a működéshez elegendő üzemanyag-mennyiség. Emiatt marad fenn az átmeneti korlátozás is.

November 28-tól sem kapnak üzemanyagot a kisebb töltőállomások - fotó: pexels.com

Arról viszont egyelőre nincsen hír, hogy hány kút kapott tájékoztatást erről, de azt sem tudni, hogy mely országrészeket érinti nagyobb mértékben a korlátozás. Erről az szövetség nem közölt adatokat.

Már múlt héten sem kaptak üzemanyagot

A MOL már az előző héten sem szállított benzint és gázolajat a kisebb kutak számára, a döntés pedig ahhoz vezethet, hogy az országban hamarosan bedőlhet a biztonságos üzemanyag-ellátás. Ezt a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke mondta korábban. A döntés hatására 400-500 kút eshet ki a rendszerből, ami vidéken nagy gondokat okozhat azok számára, akik a közelség miatt ezeket a töltőállomásokat választották.

Az üzemanyag-ellátás egyelőre biztosított, de egyre több benzinkúton van hiány, néhány esetben pedig a vásárolható mennyiséget is jelentősen korlátozzák.