Lényegében megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon. A kínálat mostanra felzárkózott a kereslethez, amely a járvány után gyorsan újraindult nemzetgazdaságok miatt ugrott meg hirtelen, áruhiányt és áremelkedést okozva – írja a Világgazdaság. A lap szerint a fő nyersanyagok világpiaci ára csökken, átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók.

Ez máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is.

Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kőzetgyapot kivételével nincs olyan termékkör, amelyhez ne lehetne biztonságosan hozzájutni, bár több termék szállítási határideje hosszabb, mint korábban volt. Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött – mondta Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke.

Az árak még a nyár elején szaladtak el nagyon, ezzel komoly problémát okozva az agrárpályázatoknál is. A szakértő szerint a belpiaci áruhiány megszüntetésében volt szerepe a kormány által bevezetett exportregisztrációs rendszernek, de úgy tudja, az állami elővételi joggal sem kellett élni, maradt elég építőanyag belföldön. Tibor Dávid úgy véli a növelni kellene a hazai részesedést a jelenleg 90 százalékban külföldi tulajdonban lévő építőanyag-gyártásban, ezzel csökkenhet a külpiaci kitettség és megelőzhetők a hasonló helyzetek.