Oroszország végre feloldotta a benzinexportra vonatkozó korlátozásokat. Ennek oka a kínálati többlet és a csökkenő nagykereskedelmi árak - írta meg a Portfólió.

Szükség esetén ismét visszaállíthatják

Az orosz energiaügyi minisztérium a bejelentéssel együtt elmondta, hogy amennyiben úgy érzik, azonnali hatállyal visszaállíthatják az exporttilalmat. Megjegyezték, az elmúlt hetekben a benzinkészletek közel 2 millió tonnára nőttek, ami a jelentős javulást jelent az előző időszakhoz képest.


Szeptemberben lépett érvénybe

Bár Oroszország a világ vezető dízelolaj-exportőre, szeptember 21-én üzemanyag-exporttilalmat rendeltek el az emelkedő árak és a készlet hiánya miatt. A tilalom a négy korábbi szovjet államot nem érintette. Fehéroroszországban, Kazahsztánba, Örményországba és Kirgizisztánba továbbra is szállítottak a nyersanyagból.

Pár héttel később, október 6-án valamelyest enyhítettek a korlátozásokon, engedélyezték a gázolaj csővezetékeken keresztül történő exportálását, a benzin korlátozásait azonban nem oldották fel. Tengerentúlra pedig teherautóval és vonattal is tilos volt mind a dízelt, mind a többi üzemanyagot szállítani.

A Kreml a belső piac stabilizálásával indokolta akkor a döntést, a szakértők viszont úgy gondolták, hogy az ország ugyanazt akarta eljátszani az üzemanyaggal, mint 2022-ben a földgázzal. Az ősz eleji hiány nagy fájdalmat okozott az Oroszország déli részén gazdálkodók számára, ahol az üzemanyagnak nagy szerepe van a termés hatékony begyűjtésében.

Az oroszok kihangsúlyozták, hogy a tilalmat bármikor újra bevezethetik - fotó: pexels.com

A korlátozások feloldása viszont megnehezítheti az ország fő törekvését, miszerint a májusi és júniusi átlagos szinthez képest, az év végére napi 300 ezer hordóval csökkentik a kőolaj- és a kőolajtermék-exportját. Ennek ellenére megerősítették, hogy az OPEC+ exportőrcsoporttal összhangban az utolsó hónap végéig folytatják a kínálat csökkentését.