A kínai sertéspestis hatására a globális kereslet folyamatosan bővül, amely megemeli az alapanyagárakat és az ezáltal megnőtt költségeket pedig a magyar húsipar nehezen tudja átadni a kereskedelemnek – írja a store insider.

A lapnak adott interjúban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, a jelentősen megdráguló élősertés árakat nem követte a készítmények köre, vagyis a magyar húsiparnak a növekvő alapanyagárak mellett, stagnáló átadási árral kell szembenéznie. Ráadásul nem csak ez jelent plusz költséget: Magyarországon is nőttek a bérek, drágább lett az energia és a csomagolóanyag is.

Nem csak átmeneti helyzetről van szó – fotó: Pixabay

A szakember szerint a megnövekedett önköltséget a húsipari szereplők mindeddig nem tudták átadni a kereskedelemnek, ennek következtében a magyar húsfeldolgozók jelentős része feltehetően veszteségesen működött az elmúlt pár hónapban.

A helyzet azért aggasztó, mert úgy tűnik, nem csak átmeneti kilengésről beszélünk. Éder Tamás úgy véli a kínai sertésállomány-csökkenés olyan nagymértékű volt, hogy a helyreállítása több évig is eltarthat és addig aligha tapasztalhatunk csökkenést az élőállat árakban.

A veszteség állandósulhat, ha nem sikerül elfogadtatni a kereskedelmi szereplőkkel, hogy az áremelkedés nem valami extraprofitigény a húsipar részéről, hanem a megemelkedett önköltségekből fakad – hangsúlyozta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Hozzátette a tárgyalások folyamatosan zajlanak a kereskedelemmel, egyelőre nem sok sikerrel.

Kínában az állat olyan részeit is elfogyasztják, amelyet Európában nem is tekintenek ételnek – fotó: Pixabay

A kínai hiány komoly lehetőségeket rejt az export számára, azonban ez némi zavart okozhat az európai piacon. Ázsiában a helyi tradícióknak köszönhetően értékesíthető olyan állati részek, amelyeket az európaiak nem kimondottan kedvelnek. Ennek a hatása az lehet, hogy az eddig kevésbé népszerű húsrészekre, most nagyobb kereslet ígérkezik, viszont így az európai piacon a számunkra értékesebb húsok, mint például a karaj, tarja és a comb nagy tömegben kerülnek értékesítésre.

A folyamat következtében hazákba is több külföldi húskészítmény kerül viszonylag alacsony fogyasztói áron. Ez szintén negatívan hat a magyar húsipari szereplőkre, mivel így még nehezebben tudják elfogadtatni a magasabb árelképzeléseiket.

A magyar sertéspiac már régóta gyengélkedik. Az elmúlt évek fejleményei miatt komoly mélypontot élt meg az ágazat. Az orosz embargó hátrányosan érintette Magyarországot is, hiszen a magyar cégek sem szállíthattak Oroszországba. Ráadásul az európai piacon ragadt termékek viszonylag alacsony áron jelentek meg a magyar boltokban.

Nem kell számítani tömeges húsipari csődökre – fotó: Pixabay

Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője szerint jelenlegi folyamatok komoly versenyképességi problémákat vetnek fel. A szakember úgy véli, számos húsipari szereplőnek kell több hónapon át elszenvedniük veszteséget, mindazonáltal nem számít tömeges húsipari csődökre.

További gondot jelent a húsipar számára a nem versenyképes vágóhidak üzemeltetése. A létesítmények többnyire kicsik, elöregedtek és fejlesztésre szorulnak. Az innen kikerülő termékek már eleve drágábbak, mint amivel a többi európai versenytárs dolgozik.

A nagyobb kapacitású, korszerű üzemek át tudják hidalni az elmúlt időszak veszteségeit, de a kisebb elavult vágóhidak már nem biztos. Bár a piac nem számít nagy húsfeldolgozói csődökre, lehetséges, hogy több kisebb, gyengébb szereplő felhagy a működéssel.