Ez egyértelműen jelzi a kínai cégeknek az utóbbi években egyre jobban felerősödő törekvését, hogy a nemzetközi agrárpiacok fontos szereplőivé válhassanak, és befolyást szerezzenek a piacok irányításában – írja a farminguk.com.

Az említett beruházások kiterjedtek többek között a növénytermesztésre, az állattartásra, a halászatra, az élelmiszer feldolgozásra, a mezőgépek gyártására és a vetőmagvak előállítására.

A kínai kormány a bankokkal együtt komoly támogatást nyújt vállalatainak külföldi beruházásaihoz, hogy a helyi lakosság növekvő importigényét részben külföldön előállított termékekből elégíthesse ki, csökkentve az importfüggőséget. Ezek a beruházások egyelőre főleg a szomszédos országokra, illetve Ausztráliára és Új-Zélandra koncentrálódnak, és az utóbbi két országgal kötött megállapodások főleg Kína marhahússal és tejtermékekkel való ellátásának bebiztosítását szolgálták.

Kína

Terjeszkednek a kínai cégek – fotó: Shutterstock

Bár Kína szóban forgó külföldi akciói a földvásárlásoktól a fúziók és közös vállalkozások létrehozása felé tolódnak el, bizonyos, nemzetközi üzleti körök attól tartanak, hogy a pénzügyileg egyre erősödő kínai vállalkozások irányító szerephez juthatnak a mezőgazdasági termékek világpiacán.

Lehet, hogy ez a veszély egyelőre eltúlzott, de kizártnak nem tekinthető. Erre utal többek között az a tény, hogy a WH, sertéshús termelésre szakosodott kínai vállalat megvásárolta a Smithfield Foods céget, amely a világ egyik legnagyobb sertéshús feldolgozója, a New Hope, kínai takarmánygyártó cég pedig – jelentős befektetéssel – közös vállalkozásokat hozott létre hasonló profilú ausztrál és új-zélandi cégekkel.