Erről és az elmúlt időszak eseményeiről beszélgettünk Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával.

Elmondhatjuk, hogy kihívásokban és nehézségekben „gazdagon” indult az idei év.

R.Z.: A Covid 19 vírusnak köszönhetően nagyon sűrű, és valóban kihívásokkal teli időszakunk volt. Szerencsések vagyunk, mert kukoricafeldolgozó üzemünkben kizárólag hazai termelőktől vásároljuk a GMO-mentes alapanyagot, így zökkenőmentesen zajlott a gyártás, hisz a hazai szállítmányozással nem volt gond.

A munkatársaink egészségének megóvása érdekében számos óvintézkedést vezettünk be, hiába vagyunk egy kieső területen, rengeteg szállítmány érkezik a gyár területére nap mint nap, ezáltal rengeteg ember fordul meg nálunk. A személyes „érintkezések” elkerülése végett további munkafolyamatokat digitalizáltunk, hőkamerát szereltünk a személyi portára, amely egyszerre 40-50 ember testhőmérsékletét mérte, fertőtlenítőszerekkel láttuk el a kollégákat nemcsak a munkahelyünkre, hanem otthoni használatra is. Mivel korábban fertőtlenítőszert nem gyártottunk, így ennek engedélyeztetése, a receptúra elkészítése is plusz energiákat igényelt a kollégáktól.

Reng Zoltán

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója

Köztudott, hogy a Hungrana az élelmiszer alapanyagok mellett alkoholokat is gyárt, többek között a gyógyszeripar számára különböző minőségű alkoholokat.

R.Z.: Gyógyszerészeti minőségű alkoholt eddig is gyártottunk, egyik legnagyobb beszállítói vagyunk a legnagyobb gyógyszergyáraknak és a fertőtlenítőszer-gyáraknak hazánkban. Az igény a járvány kezdetekor megtízszereződött ezen termékek iránt, de a gyártói kapacitásunk sajnos véges, így nem tudtunk ennyivel többet gyártani, de maximális kapacitáson működött az üzem, hogy minél jobban ki tudjuk szolgálni a partnereinket.

És ha már az alapanyag rendelkezésünkre állt, mi magunk is fertőtlenítőszer gyártásába kezdtünk (néhány tízezer liter készült), melyet leginkább saját felhasználásra és adományozásra szántunk, látva, hogy milyen komoly igény bizonyult rá, kis részét pedig értékesítettük, a piaci ár töredékéért.

Természetesen a környezetünkben, Fejér megyében működő kórházaknak igyekeztünk segítséget nyújtani, így több ezer liter alkoholt biztosítottunk a székesfehérvári és dunaújvárosi kórház számára. A NAK-kal együttműködve országszerte a falugazdászokat láttuk el fertőtlenítőszerekkel.

Hungrana

"Gyógyszerészeti minőségű alkoholt eddig is gyártottunk, de az igény most megtízszereződött."

Az általatok gyártott izocukor piaca hogyan alakult?

R.Z.: Az első negyedévben terv szerint, ám az úgynevezett HORECA (szállodák, éttermek, szórakozó egységek) szektort erőteljesen sújtó válság miatt egyre jobban érezzük, hogy az üdítőgyárak részéről az igény csökkent az izocukor iránt, hiszen jelentősen kevesebb volument tudtak értékesíteni az elmúlt hónapokban. Bár újra nyitottak a vendéglátó egységek, de a forgalom meg sem közelíti az előző éveket, hiszen a külföldi turizmus szinte teljesen leállt. Az időjárás sem kedvez ennek a szektornak, például nincs strandidő, ahol szintén erős eladási mutatók lehetnének.

Az időjárás elég változatosan alakul idén, ami a kukoricatermésre komoly következményekkel jár.

R.Z.: Hosszan tartó aszályt követően a kukoricatermesztők legnagyobb örömére országszerte megérkezett az eső, bár szinte az utolsó pillanatban. A vetésterület az idei évben nem változott, a hazai kép viszont elég vegyesen alakul. A tengeri sorsa még nem dőlt el, de az már jól látszik, hogy egy-két hetes elmaradásban van, szemben a tavalyi évvel, amikor a betakarítás sok helyen hetekkel korábban megkezdődött, mint a megszokott. Rekord évet biztosan nem írunk idén, de lehet jó termésátlag, ha az idő kegyes lesz a gazdálkodókhoz.

Világviszonylatban hogyan alakul a tengeri hozama, milyen előrejelzésekkel számolhatunk?

R.Z.: Ami biztos, hogy kukoricában nem lesz hiány. A nagyobb kukoricatermesztő országokban a vetésterületek emelkedtek, és az időjárás is kedvezően alakult. Az Egyesült Államok szokásos havi előrejelzésében (USDA WASDE) közölt adatok alapján az eddigi legnagyobb kukoricaterméssel számolhatunk (1.188 millió tonna) a világban, mely rekordot jelent az USA-ban (406 millió tonna), Brazíliában (107 millió tonna) és Ukrajnában egyaránt (39 millió tonna).

Jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy bőséges árukínálat van és várható a piacokon, így nehéz olyan tényezőt találni, ami tartós áremelkedést eredményezne. Az elmúlt időszakban minimális árcsökkenés is megfigyelhető volt a jegyzésekben, ez az amerikai etanolgyártás csökkenésével hozható összefüggésbe.

www.hungrana.hu

Hungrana