A régi magyar nyelvben az „élet” szó jelentette legfontosabb kultúrnövényünket, a búzát, s mellette más kenyérgabonákat is. Nem véletlenül, hiszen nemcsak a kenyér alapanyagaként nélkülözhetetlen a mindennapokban, hanem a földbe vetett, ott új életre kelő gabona az állandóan megújuló élet bizonyosságát hordozza.

A magyar mezőgazdaságban is évszázadok óta húzóágazat a gabonatermelés: bár ünnepelni az aratást szokás, a gazdálkodás folytonosságát a learatott termény megfelelő tárolása biztosítja. Ehhez nyújt segítséget a magyar gazdáknak immár 28 éve a Frisomat.

búza

A gabonát a felhasználásáig általában 3-12 hónapot is tárolni kell, nem mindegy, hogy hol

A búza és más kenyérgabonák az emberiség legfontosabb kultúrnövényei, melyek alapvető élelmiszerforrásként szolgálnak az ember, s takarmányként haszonállatai számára. A jó gazda gondoskodása a terményről korántsem ér véget az aratással: a gabonát évente egyszer takarítják be, a felhasználásig azonban ezután még 3-12 hónapot is tárolni kell, s nagyon nem mindegy, hogy hol. Hol találjon jó otthonra a learatott gabona, hogy még hónapok múlva is megőrizze minőségét?

Mi kell a learatott gabonának?

A gabonát ritkábban zsákolva, leggyakrabban azonban ömlesztve tárolják – az ömlesztett tárolás történhet vertikálisan, illetve horizontálisan: előbbire a silók, utóbbira a magtárak alkalmasak. A Frisomat a gabonatárolási módok széles választékát kínálja, így silóból és magtárból egyaránt van választék, s ezek az építmények később könnyen tovább fejleszthetők – bővíthetők és gépesíthetők –, de most részletesebben a magtárakkal foglalkozunk.

Lássuk, milyen egy ideális gabonatároló!

A gabonatárolók falainak nagy nyomásnak kell ellenállniuk, hiszen több tonna gabona feszülhet nekik, emellett a kártevők elleni harchoz nem árt, ha ezek a falak könnyen tisztíthatók. A gabona jelentéktelennek tűnő nedvességtartalma még a szárítást követően is folyamatosan párolog, a párolgás hőt termel, a nedves pára pedig a penész és a mikrobák melegágya. Akár szellőztető berendezéssel, akár átforgatással történik a gabonák átszellőztetése, a gabonahalomnak, más néven „garmadának” nagy térre van szüksége.

A tisztíthatóság szempontjából kiemelten fontos, hogy a gabonatároló padlója és a falainak felülete sima, rés- és repedésmentes legyen. A megfelelően temperált tárolás alapfeltétele a kiváló hőszigetelés, a biztonságnak pedig a külső környezeti hatásoknak – erős szélnek, esőnek, napsütésnek, akár tűznek is – való ellenállás.

gabonatároló

A jó gabonatároló könnyen tisztítható és véd a környezeti hatásoktól, miközben bent megfelelő mikroklímát tart fenn

Mit tud az acélmagtár?

A Frisomat gabonatárolói a kisebb és a nagyobb gazdaságoknak egyaránt minden igényt kielégítő, remek ár-érték aránnyal rendelkező építmények. Gyors telepítésük miatt – jellemzően 4-5 hét alatt lesz kulcsrakész egy ilyen magtár – akár az aratás előtti hónapokban is felépülhet a gabonaraktár.

Az igény szerint akár 40 méteres fesztávot is elérő, különféle oldalfal-magasságban, és lényegében bármekkora hosszúságban elérhető magtárak alapanyaga hidegen formált acél, mely könnyen szállítható, karcsú, mégis példásan stabil felépítményt eredményez.

Frisomat

A Frisomat gabonatárolói a kisebb és a nagyobb gazdaságok igényeit is kielégítik

Az előregyártott elemeket a helyszínen nem hegesztéssel, hanem csavarozással szerelik össze – ez a megoldás nemcsak tartósabb konstrukciót eredményez, de a rozsdásodásnak is elejét veszi, ráadásul a szerelési folyamat relatív csendes, így a gazdaságban élő állatok sem fognak riadozni.

A sima acélfalat magasnyomású tisztítóval makulátlanra lehet varázsolni, jó alapozást nyújtva ezzel a kártevők elleni védekezésnek.

A kiváló minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek garanciát jelentenek a megfelelő hőmérséklet fenntartására nézve. A Frisomat gondol a gazdaság bővülésére is: minden csarnoka felszerelhető nagyméretű kapukkal, füstelvezetőkkel, gravitációs vagy automata szellőzőrendszerekkel és a belső csöpögést megakadályozó anti-kondenzációs bevonattal. A csarnokba emellett galériák, híddaruk és napelemek is beépíthetők, később pedig könnyen lehet bővíteni és átalakítani a csarnokot.

A meglepően egyszerű Frisomat magtárak hosszú évtizedekig nem igényelnek különösebb karbantartást.

További részletek a gabonatárolókról a Frisomat honlapján!