Az olasz projekt a víz és az energia megtakarítása érdekében indult el, amelynek kapcsán víz alatti növények termesztésével kísérleteznek.

Tesztelés alatt, hogyan nőnek a növények a tenger mélyén

A Nemo's Garden-nek elnevezett építmények bár idegennek tűnhetnek, mégis úgy tűnik, hogy van bennük lehetőség. A berendezéseket az olasz Noli település vizében helyezték el, tesztelik, hogyan fejlődnek a növények a tenger alatti üvegházakban. A Genovától nem messze található falu partjainál kilenc átlátszó ilyen építmény került a vízbe, amelyek esetében azt is nézik, hogy az üvegházak mennyire életképesek.

A berendezésekben növényi magvakat helyeztek el, a kupolában a levegőt pedig egy ventilátor keringeti. Sergio Gamberini, a Nemo's Garden feltalálója elmondta, hogy mindegyik olyan, mint egy miniatűr űrállomás.

Az első tapasztalatok

A növények esetében egyedülálló stresszhatásokat tapasztaltak, úgy tűnik, hogy másképp fejlődnek a víz alatt, mint a felszínen. A 2020-as adatok alapján a kerti bazsalikom esetében például kimutatták, hogy ezek több klorofilt és antioxidánst tartalmaztak, mint a felszíni növények, de még az illóolajok esetében is találtak eltéréseket - írja a National Geographic.

Gamberini azt reméli, hogy a találmány segítségével lehetővé teszi a száraz és tengerparti országok számára, hogy több élelmiszert termesszenek anélkül, hogy költséges sótalanításba kezdenének. A találmány Luca Locatelli fotóst is lenyűgözte, így ellátogatott a helyszínre, hogy felfedezze az üvegházat, valamint megkóstolja a tenger alatti bazsalikomból készült pestot.

Minden műanyag szerkezet egy miniatűr űrállomás, amelyek nagyjából 2000 liter levegőt tartalmaznak. A berendezéseket 15-36 láb mélyre helyezték el, ahol a napfény felmelegíti a párás levegőt, így az édesvíz lecsapódik a falakon, amit aztán a növények öntözésére gyűjtenek össze. Az üvegházon kívül keringő tengervíz segít megőrizni az egyenletes belső hőmérsékletet.

De hogyan kerülnek a felszínre a növények?

A csapat két tagja láncokkal rögzíti az egyik szerkezetet a tengerfenékhez. Az egyes üvegházak kupolája alatt található kis platformok pedig lehetővé teszik a búvárok számára a belépést, hogy begyűjtsék a növényeket.

Már pesto is készült a víz alatt termesztett bazsalikomból - fotó: National Geographic

A betakarítás után azokat átlátszó műanyag zacskóban hozzák a felszínre, megszárítják, majd a felhasználásig tárolják azt. A bazsalikom mellett eddig paradicsommal, babbal, zöldborsóval, gyógynövényekkel és virágokkal tettek próbát.

A kutatók további felfedezéseket tettek

A víz alatti farm kapcsán az volt egyik legszembetűnőbb hatás, hogy a mesterséges korallzátonyként viselkedő kert, a jelek szerint a környező területre vonzotta a tengeri élőlényeket.