Az Agroinform.hu idén ötödik alkalommal rendezte meg Mi terem a neten? agrármarketing-konferenciáját. A konferencia egyik legizgalmasabb része a kerekasztal-beszélgetés volt, ahol influenszerek, agrovloggerek és marketingszakértők beszélgettek a közösségimédia-jelenlét előnyeiről és erejéről. A beszélgetés résztvevői: Dalacsi Imola, 2018 legszebb gazdászlánya, Mozsgai József, a Mozsi Major tulajdonosa, Janka & Ricsi, YouTube vloggerek és Umenhoffer Péter a MEGFOSZ marketing bizottságának elnöke voltak. A moderátor szerepét Igric Dominika, Agroinformos szerkesztő, gazdálkodó vállalta.

A beszélgetést Dalacsi Imola, a mindössze 17 éves gazdászlány kezdte, aki aktívan részt vesz a családi gazdaság munkáiban, a vetéstől az árusításig végigkíséri a terményeik sorsát. 2018 legszebb gazdászlánya elmondta, neki a legnagyobb célja a versennyel az volt, hogy a korosztályában népszerűsítse a mezőgazdaságot.

Dalacsi Imola

Dalacsi Imola célja, hogy megmutassa kortársainak, hogy egy korabeli lány is gazdálkodhat – fotó: Agroinform.hu

Mozsgai Imre, aki feleségével Budapestről indulva 7 éve alapította Limousin húsmarha tenyészetét, aktívan használja a közösségi médiát. Ő azt tapasztalta, hogy a marhatartók a Facebook-on sokat kommunikálnak egymással különböző csoportokban, ahol nem biztos, hogy a megfelelő információhoz jutnak hozzá. Így jött az ötlet, hogy élő videóbejelentkezésekkel szakmai tanácsokat ad az állattartóknak, ezzel egyszerre osztva meg a tudást és népszerűsítve a Mozsi Major tevékenységét. Elmondta, sokkal hatékonyabb marketingstratégia az, ha nem eladni akarunk valamit a közönségnek, hanem folyamatosan kommunikálni velük.

Mozsgai Imre

Mozsgai Imre szerint nem terméket kell akarni eladni, hanem kommunikálni, infomrációt átadni – fotó: Agroinform.hu

Janka és Ricsi főállású gazdálkodók, akik a Youtube csatornájukon osztják meg mindennapjaikat követőikkel. Ők főleg azért kezdték el a videózást, mert meg akarták mutatni a gazdálkodástól elszakadt ismerőseiknek, hogy milyen is az élet egy gazdaságban, azóta persze jóval nagyobb közönség követi a történéseket gazdaságban.

Janka és Ricsi

Janka és Ricsi számára a mezőgazdaság hivatás, a blogolás szenvedély – fotó: Agroinform.hu

Az összes résztvevő mondataiból kiderült, hogy a visszajelzések, az interaktivitás mennyire fonros ebben a műfajban. Ez a marketing szempontjából is nagyon hasznos, hiszen egyfajta piackutatásként funkciónál, a célközönség ugyanis sokmindent elárul magáról. Másrészt a tudásmegosztás, az információcsere is fontos része a közösségimédia-jelenlétnek, és persze visszajelzés a vloggereknek, arról amit csinálnak.

Ezt emelte ki Umenhoffer Péter is, aki szerint tudatosítaniuk kell a mai bloggereknek, influenszereknek, hogy nagy hatalom van a kezükben, hiszen ha valaki jól használja a közösségi médiát, az hatalmas "fegyvertény". Viszont nagy felelősség is hárul rájuk, hiszen az a sok ember, aki követi őket, ad a véleményükre, befolyásolhatóak lehetnek,  követhetik a tanácsaikat, és ezzel felelősségteljesen kell bánni.

Umenhoffer Péter

Umenhoffer Péter szerint a fiatalokat a köreikben népszerű csatornákon lehet eredményesen megszólítani – fotó: Agroinform.hu

Umenhoffer Péter hangsúlyozta, hogy a fiataloknak el kell mondani, hogy van helyük a mezőgazdaságban és ezt legjobban az általuk használt csatornákon tehetjük meg. Ugyankkor szerinte az idősebb és a fialabb generációknak is bőven van mit tanulniuk egymástól, ezért a legfontosabb, hogy legyünk türelemmel egymás iránt és legyünk nyitottak arra a tudásra, amit a másiktól megkaphatunk.