Az Országgyűlésben Bencze János napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat végóráit éli, ennek egyik okaként pedig a 27 százalékos általános forgalmi adót (áfát) és az emiatti áfacsalásokat jelölte meg. Továbbá a problémák között említette a "kamu őstermelőket", valamint azt is, hogy az EU-n kívülről érkező zöldség-gyümölcsöt olyan vegyszerekkel kezelik, amelyek az unióban be vannak tiltva.

Elmondta, az ágazat kezdeményezte a 27 százalékos áfa csökkentését, de a kormányoldal nem támogatta azt.

Ha a túró rudi áfáját lehet csökkenteni, itt is bele lehetne nyúlni a rendszerbe – mondta.

Az ellenzéki politikus azt is javasolta, hogy a kormány harcoljon azért Brüsszelben, hogy a zöldség-gyümölcs Magyarországon fordított áfás legyen. A gabonapiacot így lehetett megtisztítani a nepperektől – emlékeztetett.

Válaszában Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azon véleményét hangoztatta, hogy a különböző húsfélék áfacsökkentése sem eredményezett semmit, ugyanez lenne a helyzet a zöldség-gyümölcsnél is. Nem az áfát kell nézni, hanem a termelői összefogást kell erősíteni – mondta, megjegyezve, hogy egy-két termelőszövetkezet (tsz) működik csak jól az országban. Szerinte a tsz-ek hatékonyságát kellene növelni.


Magas az áfa, és majd pár év múlva eljön az a pillanat Magyarországon, amikor csökkenteni lehet – közölte.

Jelezte azt is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komoly hangsúlyt fektet a külföldi áruk vizsgálatára.

Indexkép: Shutterstock