Már megkezdődött a roham a karácsonyi filézett halért. Aki nem rendel időben, már nem tudja közvetlen karácsony előtt hazavinni a tisztított halat. A kényelemért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, az élőhal 10 százalékkal drágult: ha tisztítva, filézve kérjük, 2600 forint kilója. Három év alatt duplájára drágult a hal – írja a pecaverzum.hu a Délmagyar cikke alapján.

ponty

A ponty a legnépszerűbb hal – fotó: pixabay.com

Egyre kevesebben vásárolnak élő halat

December elejei átvételre számítson az, aki most rendel filézett, tisztított halat a Szegedfish Kft.-től – írta meg a Délmagyar. A szegedi halgazdaság halfeldolgozó üzemének a kapacitásai ugyanis végesek, és mivel mindenki a lehető legfrissebb halból szeretné elkészíteni a karácsonyi ünnepi menüt, ezért az ünnephez legközelebbi időpontok telnek be legkorábban. Élő hallal viszont folyamatosan, előzetes megrendelés nélkül december 23-ig ki tudják szolgálni a vevőket.

Szeged halgazdasága, a Szegedfish Kft. már évtizedek óta működteti a halfeldolgozó üzemét, amelynek megépítését a piaci igények, vásárlási szokások változásai is kikényszerítettek, tekintettel arra, hogy egyre kevesebben vásárolnak élő halat.

A szegediek és Szeged környékén élők már megszokták, hogy a filézett halat jó előre meg kell rendelni, így az is előfordul, hogy karácsonyra már június közepén beérkezik az első megrendelés, november közepére a teljes kapacitást lekötik, és december elején betelik a rendelési naptár.


A tisztítás, a patkóra vágás, a filézés tovább drágítja a pontyot

A halfogyasztás Magyarországon szezonális, javarészt a karácsonyi ünnephez köthető, így a halgazdaságban az ünnepi szezonban adják el az éves forgalom harmadát, ez nagyjából 300-350 tonna halat jelent. A legtöbben a pontyot veszik, az összes forgalom 70 százalékát teszi ki.

A halgazdaság igazgatója, Sztanó János elmondta, már elkezdték összeírni a rendeléseket, december 23-tól visszafelé töltik be a naptárat, mert mindenki frissen szeretné megfőzni a karácsonyi halászlevet vagy megsütni a pontyot.

Az elmúlt három évben a karácsonyi ünnepek népszerű alapanyaga a kétszeresére drágult. 2020-ban 1090, 2021-ben 1450, tavaly 1990, idén pedig már 2200 forint az élő szegedi tükörponty kilója.

A tisztítás, a patkóra vágás, a filézés tovább drágítja a pontyot – így jön ki a filézett, tisztított ponty kilója 2600 forintra. Mivel a halak kettő, két és fél kilósak, így könnyű kiszámolni, egy darab ponty feldolgozva 5000 forint körül van.

halétel

A halfogyasztás Magyarországon szezonális, javarészt a karácsonyi ünnephez köthető – fotó: pixabay.com

Elkerülhetetlen az áremelés

Ennek több oka is van. A 2082 hektárnyi tófelületről nagyjából 200 ezer köbméter víz párolog el naponta, amit pótolni kell, aminek az energiaköltsége óriási. A magas hőmérséklet miatt sokkal gyengébb volt a halak étvágya, kevesebbet esznek, etetéseket kell kihagyni.

A súlygyarapodás emiatt lényegesen kisebb, mint amit elvárnak, ami jelentős kiesést okoz a gazdálkodásban. A szakember szerint az előállítás költsége 30-35 százalékkal növekszik. Minden összefügg mindennel és áremeléshez vezet.