Tudtad, hogy a Strautmann takarmánykeverő-kiosztókocsik kis lóerőigénnyel és gyors munkavégzéssel tökéletesen homogén keverék előállítására képesek?

Tökéletesen homogén keverék!

A tejtermelés termelékenysége, vagy a húsmarhák súlygyarapodása jelentősen megnő a takarmánykeverők használatával. Az egyes komponensek TMR-be történő keverésével az állatok már nem válogatnak, ezért minden egyes harapásnál ugyanazt a minőségű és összetételű takarmányt veszik fel. Ez biztosítja az élettanilag legoptimálisabb takarmányozást. Mindezek eredménye: egy egészséges egységes állomány, növekvő tejhozam, gyorsabb súlygyarapodás, hatékony takarmányozás!

Koskár János őstermelőnél jártunk Kecskemét határában, ahol a gazda extenzív húsmarha farmját látogattuk meg. A vegyes fajtájú anyaállományra túlnyomórészt Blonde d'Aquitaine bikák kerülnek, a születendő borjakat pedig választás után klasszikus technológiával, csoportosan hizlalja a termelő.

A takarmányozást korábban gyepszéna, lucerna, szecskázott kukoricaszár és almatörköly köretetőbe történő kiosztásával végezték, de a jószágok rengeteget pazaroltak, gyakran lökték félre egymást egy-egy finomabb falatért, és a válogatás is problémát jelentett.

János már évek óta fontolgatta egy takarmánykeverő-kiosztókocsi megvásárlását, ám tartott a korszerű technológia használatától és attól, hogy az 50 lóerős MTZ nem fogja tudni megfelelően üzemeltetni a takarmánykeverő kocsit.

"Megismerkedtem Keller Károllyal, a Strautmann gyár szakemberével, aki meggyőzött arról, hogy számomra is megéri majd a beruházás" – nyilatkozta Koskár János.

"Vásároltam egy Strautmann Verti-Mix 951-es takarmánykeverő-kiosztókocsit és meglepődtem azon, hogy milyen egyszerű a használata.

Meggyőztek arról, hogy számomra is megtérül egy ilyen beruházás" – fotó: Agroinform.hu

Az MTZ-vel hibátlanul üzemeltethető és kevesebb, mint 20 perc alatt tökéletesen homogén keveréket készít.

A jószágok imádják a takarmányt, gyorsan átálltak a keverékre és az új technológiára. Nincsen több válogatás, nincsen tülekedés etetés idején!

Megszűnt a pazarlás! A jószágok is nyugodtabbak – és én is."

Koskár János állománya eszik. – Nem válogat, nem lökdösődik – fotó: Agroinform.hu

Görbe Zsolt, őstermelő szintén a kecskeméti tanyavilágban gazdálkodik. Zsolt 60-70 vegyes fajtájú, hús típusú anyatehénnel dolgozik, amelyek mellé bőven elegendő az MTZ traktor a gazdaság körüli munkák ellátására.

"Nagyon sokat pazaroltak a marhák és a borjak súlygyarapodásával sem voltam elégedett."

– nyilatkozta Görbe Zsolt.

"Bevallom, hogy tartottam a takarmánykeverő-kiosztókocsi lóerő-igényétől és attól, hogy vajon sikerül-e kitapasztalni az új eszköz hatékony üzemeltetését. Végül erőt vettem magamon és úgy döntöttem, hogy vásárolunk egy Strautmann Verti-Mix 951-es takarmánykeverőt – és legnagyobb meglepetésemre

már a próbaüzem alatt beigazolódott, hogy a mi kis gazdaságunkban is jelentős előnyei vannak a takarmánykeverő használatának!

Néhány hét alatt kitapasztaltuk a Verti-Mix 951-es üzemeltetési praktikáit, amellyel, gyorsan, olcsón, tökéletesen homogén takarmányt kapunk. Ez idő alatt a jószágok is megszokták az új technológiát és nagyobb kedvvel, több takarmányt vesznek fel – a pazarlás és válogatás pedig szinte teljesen megszűnt.

A tökéletesen homogén takarmány előállítását kitapasztalni, elég volt pár alkalom – fotó: Agroinform.hu

Fontos szempont számomra a fiaim véleménye, akik nagy kedvvel kapcsolódtak be a gazdálkodásba. Büszke vagyok rájuk és bízom benne, hogy hamarosan átadhatom nekik a stafétát. Egy fiatal gazda számára az is szempont, hogy korszerű, könnyen kezelhető géppel dolgozhasson. A fiúk is elégedettek a Strautmann Verti-Mix 951-es takarmánykeverő munkájával – ezért sem bántam meg, hogy a gép megvásárlása mellett döntöttem."

Szalai Donát, őstermelő tejelő szarvasmarhákkal, 40 darab Holstein Fríz tehénnel foglalkozik. A kis egyedlétszám miatt is válaszút elé került a gazda:

Holstein fríz Bánki Donát tanyáján – fotó: Agroinform.hu

"Vagy állományt növelünk, vagy pedig egy olyan alternatív technológiaváltást kell meglépnünk, amelynek köszönhetően növelni tudjuk a tejmennyiséget" – mondta Bánki Donát.

"Nem szerettem volna nagyobb állománnyal dolgozni, mert az több és komolyabb beruházásokat is vonzott volna maga után. Körülnéztem a piacon, hogy milyen új eszköz bevonásával tudnék elérni nagyobb hozamot. A Strautmann etetőkocsik jó híre és Keller Károllyal való beszélgetéseink megerősítettek abban, hogy emellett a márka mellett tegyem le a voksomat.

A Verti-Mix 500-as takarmánykeverő-kiosztókocsi lett az új munkatárs, amely használati tapasztalatai egy kis számolás után igazolták, hogy ezzel az új technológiával

három tehén hozamának megfelelő plusz tejmennyiséget tudunk produkálni.

Mindezek mellett a tej minősége is javult, a takarmányfogyasztás pedig – a válogatás kiküszöbölésének köszönhetően – csökkent.

Az új takarmánykeverő pihen két etetés között – fotó: Agroinform.hu

Az új etetési technológiára való átállással sokat változott az életünk. Lecsökkent a takarmányozásra- és a fejésre szentelt idő, az átállás gyorsan és zökkenőmentesen zajlott – mindezek eredményeként nagyon jó véleményem van a gépről, – ajánlom gazdatársaimnak is."

További információt találsz a Strautmann Facebook oldalán.

A Strautmann meghosszabította akcióját 2019. Március 31.-ig: továbbra is 0% kamatozású finanszírozással vagy köbméterenként 100.000 Ft kedvezménnyel rendelhetőek a Strautmann Verti-Mix vontatott és önjáró takarmánykeverő kiosztókocsik.

Ne habozz, kérj ajánlatot most!