A gazdák meglévő eszközeit jól kiegészíthetik a gyors, gazdaságos szerkezetek, amelyek még a növényekben vagy a talajban sem okoznak kárt. A legnagyobbak már légijárműnek minősülnek, pilótavizsga és repülési engedély is kell hozzájuk

Drónok: nincs akadály, nincs sár, nincs kár

Előbb-utóbb meg kell barátkozniuk a gazdáknak, hogy traktor és vontatott eszköz, vagy önjáró gép helyett már drónokat is kell, lehet alkalmazni, amelyek jól kiegészíthetik a már meglévő eszközöket.

Bizonyos esetekben sokkal gazdaságosabbak, gyorsabbak és célszerűbbek: toronyiránt is mehetnek, nem akadály a sáros talaj és nincs növénytaposás vagy talajtömörítés és szabálytalan alakú földterületeket is rugalmasan követ. Igaz, a legnagyobbak már légi járműnek minősülnek és kell a hozzá kapcsolódó pilótavizsga és repülési engedély is.

drón

DJI Agras T40 többcélú óriás drón - 70 literes tartállyal rendelkezik

DJI Agras T40 - a mázsás kínai óriás

Az egyik legújabb és minden bizonnyal legnagyobb repülő eszköz ez a 4 ikerrotoros, 4 ikermotoros típus, amely maximális teherbírása 50 kilogramm és 70 literes tartállyal rendelkezik. A maximális felszállótömege 101 kilogramm(!) vetőmaggal vagy szemcsés műtrágyával, míg folyékony permetszer vagy műtrágya esetén 90 kilogramm lehet. Ennek minden bizonnyal biztonsági okai vannak - stabilitás és iránytartás - tudjuk, a folyadék menet közben mozog.


Radar- és kamerarendszerrel is rendelkezik,1 óra alatt 1,5 tonna műtrágyát is képes kijuttatni

A 4 rotoros egységnek összteljesítménye 4x8 kW, azaz 32 kilowatt (43,5 LE), a légcsavarok átmérője 1372 milliméter. A 12 kilogrammos akkumulátor 30 amperórás és 52,22 voltot szolgáltat. A teljes repülési idő 18 és fél perc, az egy helyben lebegési idő vetésnél 6 perc, permetezésnél 7,5 perc lehet. 1 óra alatt, akár másfél tonnányi műtrágyát is képes kijuttatni, a cserélhető akku gyorstöltővel 9 perc alatt feltölthető, amelyhez egy 9 kilowattos benzines aggregát is szükséges. A biztonságos munkavégzést kettős radar- és nagyfelbontású sztereo -kamerarendszer támogatja, 50 méteres hatótávval. Így lehetőség van nemcsak az akadályok automatikus kikerülésére, az automatikus emelkedésre akadály esetén (fák, légvezeték, épület stb.), hanem a munkaterületet is látja a pilóta. A vételára jelenleg nettó 9000 USD.

drón

T20P. DJI Agras T20P - vet, permetez, műtrágyáz, 35 literes tartálya van

DJI Agras T20P - egy kompakt alternatíva

Természetesen nem felétlenül kell drónból sem a legnagyobbat megvenni, ahogyan traktorból sem. 35 literes tartálya szintén alkalmas vetésre, műtrágyázásra, permetezésre, 25 kg szemcsés vagy 20 kg folyékony terheléssel. A maximális felszállótömege 57, illetve 51 kg. A meghajtást 4 darab 4 kilowattos villanymotor (16 kW / 21,76 LE) biztosítja, egy 13 Ah-ás lítium-ion akkuval, amely szintén 9 perc alatt újratölthető. A tápfeszültség és rotorátmérő is azonos. Ezen modell ára nettó 6200 USD. A DJI drónok már megvásárolhatók.