A történet nem egyedi, számos nagy jelenlegi vállalat előtt működtek merőben más profilú kisebb-nagyobb vállalkozások ugyanazon a helyen.

logo

ábra: bobcat.com

Az iskolapadoktól a világhírű teleszkópos rakodógépekig

A Bobcat franciaországi Pontchâteau-ban található gyárának története a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor Joseph Sambron iskolapadgyártó cégét mezőgazdasági gépek és kerékpárok gyártási központjává alakította át. A gyár 1920-ra már több száz munkást foglalkoztatott, és lisztőrlőket és almaborpréseket gyártott.

Joseph nyugdíjba vonulása után fia, Maurice belevágott a minidömperek gyártásába, több mint 50.000 darabot értékesített, és 1963-ban megnyitotta az utat a mai Pontchâteau-i üzem megépítéséhez. Az új üzem terepjáró dömperekre és targoncákra specializálódott.

bobcat

Napjainkban a gyár a teleszkópgémes rakodógépekről híres – fotó: www.bobcat.com

Napjainkban a gyár a teleszkópgémes rakodógépekről híres, amely az 1980-as évek elején Sambron márkanév alatt indult, majd a Fayat-csoport felvásárolta. Az új tulajdonosi kör alatt a Sambronból FDI Sambron lett, amely bevezette a hidraulikus teleszkópos rakodógépeket. 2000-ben az FDI Sambront felvásárolta az amerikai Ingersoll-Rand vállalat, amely a Bobcat márka tulajdonosa is volt. Ennek következtében az FDI Sambron átalakult Bobcat France-szá. 2007-ben a Bobcatet felvásárolta a dél-koreai Doosan csoport, és azóta a Doosan Bobcat EMEA vállalat részeként működik tovább.

bobcat

bobcat

bobcat

Nagyszabású gépbemutató – fotók: bobcat.com

Harmincezer, Franciaországban gyártott teleszkópos rakodógép

2023-ban a francia gyár lenyűgöző mérföldkőhöz érkezett, amikor elkészült a 111.000. gép. Ebből a számból mintegy 30.000 darab volt teleszkópos rakodógép, amely büszkén viselte a Bobcat jellegzetes logóját és az összetéveszthetetlen fehér és narancssárga színeket.


A jelenlegi teleszkóposrakodógép-kínálat 14 modellből áll öt platformon, a mezőgazdaság, az építőipar és a bérbeadás kulcsfontosságú piacai számára. Az átfogó portfólió kezelése a tapasztalt mérnöki csapatnak köszönhető, amely az összes európai üzemet irányítja és hozzájárul a globális teleszkóposrakodógép-fejlesztési tevékenységekhez. A termelés többsége, több mint 80 százaléka exportra irányul.

Jelentős regionális munkáltató

A termeléssel párhuzamosan a foglalkoztatás is jelentősen nőtt: a foglalkoztatottak száma az elmúlt 10 évben több mint kétszeresére, 420 főre emelkedett. Pontchâteau polgármestere, Danielle Cornet is elismerte a gyár jelentőségét mint potenciális regionális munkáltató, mivel az alkalmazottak több mint fele 20 km-es körzetben lakik, és a vállalat sokféle munkalehetőséget kínál számukra a gyártástól a vezetői beosztásokig, az adminisztrációig, a kutatás-fejlesztéssel bezárólag.

A kiszámíthatóságot és biztonságot jól jelzi, hogy Catherine Perio, a Pontchâteau-i Bobcat üzem könyvelője a vállalat folyamatos növekedésének köszönheti hosszú, 36 évnyi szolgálati idejét. A támogató és barátságos személyzet szintén jelentős szerepet játszott az ő útján.

A Pontchâteau-i gyár jövője

Az elmúlt évtizedben jelentős, mintegy 30 millió eurós beruházásokat hajtottak végre a humán erőforrás, a kutatás-fejlesztés és a létesítményfejlesztés terén. Ezek a strukturális beruházások megerősítették a Pontchâteau gyár kapacitását a piaci igények kielégítésére és a piaci igényekhez igazodó növekedési pálya fenntartására.

bobcat

bobcat

bobcat

Ez a nap az ünneplésé volt. A látogatók bepillanthattak a gyártósorok rejtelmeibe is – fotók: bobcat.com

Forrás: www.bobcat.com