A LEXION 750-es sorozat különleges kiadása olyan extra felszereltséget is tartalmaz, mint a 735 mm széles és 40 km/h sebességre képes TERRA TRAC gumihevederes járószerkezet, vagy a CMOTION kezelőkar, amely a legtöbb kiszolgáló egységhez optimális hozzáférést biztosít a kéz felemelése nélkül. Az új, zárt cséplődob a kicsépelt mag minőségének javítását szolgálja. További felszereltség az ürítőcsigára szerelt PROFI CAM kamrarendszer, amely színes, nagyfelbontású képminősége biztosítja a munkafolyamatok felügyeletét a termény levágásától az átrakásig. A kamera segítségével a vezető jól látja a gép hátulját tolatás közben is.

Az ezen időszak alatt értékesített gépekre ugyanis Helmut Claas saját kezű aláírása mellett az általa kifejlesztett eredeti APS HYBRID SYSTEM jele is látható lesz.


A CEBIS MOBILE terminál, amely a CEMOS és a GPS PILOT adatait is mutatja, szintén a LEXION 750 különkiadásának alapfelszereltsége. A CEMOS (elektronische Maschinen-Optimierungs-System, azaz elektronikus gép-optimalizáló-rendszer) segíti a gépkezelőt, mialatt az összegyűjtött adatok alapján a gépbeállításokra ajánlatokat tesz, amiket a kezelő vagy elfogad, vagy elvet. Ilyen módon támogatja a rendszer a gépkezelőt az optimális gépbeállításoknál. A TELEMATICS és GPS PILOT szintén felszereltség a jubileumi kiadású kombájnon. A GPS PILOT 2 cm-es pontossággal vezeti a kombájnt a levágott állomány mentén, a TELEMATICS-nak köszönhetően a termény minőségétől kezdve egészen az üzemanyag felhasználásig minden adat folyamatosan ellenőrizhető.

A jubileumi LEXION 750 technikai adatai:

Cséplőrendszer: APS

Szélesség: 1.420 mm

Leválasztó rendszer: ROTO PLUS

Magtartály: 10.500 liter


Motor: Catepillar C 13

Hengerek száma, elrendezése: 6, soros

Lökettérfogat: 12,5 liter

Max. motorteljesítmény: 343 kW

(ECE R 120) 466 LE


 

1936 nyara kontinensünkön a kombájnok születése. A Sachsen-Anhalt tartománybeli Halle közelében, a Zschernitz birtokon August Claas egy traktor által vontatott gépet mutatott be, amit a vesztfáliai Harsewinkelben lévő műhelyében fejlesztett ki. A „Mäh-Dresch-Binder“ (arató-cséplő-kötöző gép) menet közben levágta a terményt, kicsépelte a magot, majd zsákokba vezette azt. Ez a találmány forradalmasította az európai mezőgazdaságot.

További mérföldkövek követték ezt a felfedezést. 1946-ban a CLAAS bemutatta az egyik legjobban és leghatékonyabban működő vontatott kombájnját, a SUPER-t. 1953-ban érkezett meg az első önjáró CLAAS kombájn a piacra, amelyből 1963-ig SF néven csaknem 20.000 darabot adtak el.

A következő évtizedben a vállalkozás egyre nagyobb teljesítményű kombájnokat fejlesztett ki a világ minden gabonafajtájára és tájára. Az EUROPA és COLUMBUS modelleket a MATADOR, SENATOR, MERCATOR, majd végül a DOMINATOR és a LEXION követték. Napjainkig a CLAAS több, mint 400.000 kombájnt gyártott le Harsewinkelben. A CLAAS 75 éve az európai kombájnok feltalálását követően isa piacvezető a kombájnok terén. A kombájnok körülbelül 40 százalékát szállítja a CLAAS.