Cikkünkben az első momentumnak, a bálák összegyűjtésének jelenleg elérhető technika lehetőségeit, megoldásait gyűjtöttük egy csokorba, de hamarosan a bálarakodás és -szállítás különböző változatait is feldolgozzuk majd.

gép

Leginkább a bálázást követő traktorral üzemeltetett bálagyűjtő kocsik érhetőek el itthon – fotó: humus.ee

Aki évente nagy területen, jelentős darabszámban szalma vagy takarmány bálázásos betakarítását végzi, az nagyon jól tudja, hogy a bálák 4-6-osával való előgyűjtése mennyire meggyorsítja a bálák időigényes rakodási és szállítási feladatát. Ezt az előgyűjtést legtöbbször külön üzemeltetett bálagyűjtő kocsival vagy farvillával, illetve rakodógéppel végzik el.

Hengeres nagybálázók alkalmazásánál sok lehetőség nincs a bálázással együtt történő bálagyűjtésre. Bár a nemzetközi piacon elérhető ugyan egy-két olyan könnyű szerkezetű bálagyűjtő kocsi, amely speciális vonószerkezet bálázóra szerelésével egy menetben üzemeltethető, ezek itthon jelenleg nem elérhető technikák, és elterjedésükre se nagyon lehet számítani a közeljövőben még.

gép

Az egyik jelenleg elérhető hengeres bálagyűjtő kocsi – fotó: Agroinform.hu

Leginkább a bálázást követő traktorral üzemeltetett bálagyűjtő kocsik érhetőek el itthon, bár azok sem akkora mértékben, mint amennyire az optimális lenne, pedig ezekkel az eszközökkel – amennyiben a bálák tárolóhelyre történő szállítása azonnal nem megoldható – a tábla szélére, egy helyre gyűjthetők a bálák, így szálastakarmánynál a megindult hajtású, újabb állományt a későbbi rakodással, szállítással nem károsítjuk, míg szalmabálák esetén a bála gyűjtését, lehordását követően megindulhat a tarlóápolás.

gép

Az egyik legendás hazai bálagyűjtő kocsi, a Hesston-5200 rajza – fotó: Kezelési utasítás

Mezőgazdaságunk fénykorában licencvásárlással, hazai gyártásból került megoldásra ez a munkafolyamat, a Hesston-5200 önrakodó bálagyűjtő kocsival, de voltak olyan nagyüzemek, amelyek ipari melléküzemágukban is gyártottak szériában bálagyűjtő kocsikat, elég csak a környei vagy a nemesvámosi konstrukciókat említeni.

Napjainkban már csak importból elérhetőek ezek az eszközök, köztük is leginkább 6-10 bála gyűjtésére és lehordására alkalmas önrakodó kocsik a jellemzőek.

Mindössze néhány modell érhető el itthon, amely 12-15 hengerbálát is össze tud gyűjteni és szállítani. Ezek általában vagy a menetirány szerint jobb oldalra lehajtható bálaemelő villával végzik a bálák kocsira emelését, vagy pedig szögben elfordítható vonórúddal a kocsit jobbra eltolva, a bálagyűjtő elején található bálaemelő villával emelik a rakfelületre kettesével a bálákat.

A rakfelületen a bálák hátramozgatása is konstrukciótól függően változhat. A legelterjedtebb a láncos szalagos megoldás, amelynél a rakfelületen végtelenített lánc vagy heveder mozgatja hátrafelé a bálákat.

A csőkeretes rakfelületű bálagyűjtőknél általában egy hidraulikusan a rakfelület mentén hátrafelé mozgatható tolókeret rendezi a bálákat. Vannak olyan egyszerű modellek, melyek egy egyszerű, sima pótkocsi-felépítményre gyűjtik a bálákat, amelyeket billentéssel rendeznek hátrafelé.

Ezeknél a változatoknál a gyűjtőkocsi ürítése is billentéssel történik, de ugyanígy zajlik csőkeretes rakfelületű verziók lerakodása is. A láncos szalagos típusoknál viszont az ürítése ugyancsak a kocsi mögött, a bálák talajra történő sorba lehelyezésével valósul meg.

Ma már a csomagolt bálaszenázsok gyűjtésére is kifejlesztettek a bálák kíméletes, sérülésmentes gyűjtésére egy speciális csőkeretes eszközt, amely már több, erre specializálódott gyártó kínálatában jelen van.

Természetesen a táblán rakodás meggyorsításához csoportokba összegyűjteni a bálákat egy mozgékony rakodógép is nagy segítség, de költségek szempontjából nem biztos, hogy mindig a legjobb választás.

gép

Sok helyen úgy oldják meg a bálagyűjtést, hogy a traktoros homlokrakodónál a traktor hátsó függesztő szerkezetére is szerelnek egy farvillát – fotó: Fliegl

Sok helyen úgy oldják meg a csoportokba gyűjtést, hogy a traktoros homlokrakodónál a traktor hátsó függesztő szerkezetére is szerelnek egy farvillát, így több bálát tud egyszerre felvenni és mozgatni, csökkentve a felesleges fordulókat.

Szögletes nagybálázóknál régebben több típus is rendelkezett bálagyűjtő-rendezővel, amelyekkel a bálák kettes, hármas csoportokban került a talajra. Ilyen bálázótípus volt pl. a Fiatagri-Hesston-4800 és 4600 (New Holland BB920) vagy a Welger Delta 5000 is. Napjainkban is vannak ilyen modellek, ha nem is túl sok.

A szögletes nagybálázók többségéhez kapcsolható vontatott, függőleges rendszerű bálagyűjtő, amelyhez hasonló konstrukciót már több, erre szakosodott gyártó is kínál.

A vontatott hidraulikus működésű eszköz közvetlen a bálázóhoz kapcsolva veszi át attól a bálákat, és akár négyes csoportokban gyűjtve helyezi a talajra. A traktorral vontatható változat már évek óta széles körben ismert, lényegében ennek a megoldásait kamatoztatták a bálázó után kapcsolható verziónál.

Vannak olyan, bálázó után kapcsolható szögletes bálagyűjtők, amelyek nem függőlegesen egymásra, hanem egymás mellé helyezve gyűjtik össze a nagybálákat, és így helyezik a talajra. Ezeknek csak annyi hátránya van, hogy jóval speciálisabb bálamegfogó villát igényelnek, mint a függőlegesen csoportosított bálák. Ezeknek a technikáknak a megválasztását mindig a szállító jármű kialakítása, mérete és kapacitása határozza meg.

Amennyiben a bála csoportokba gyűjtésével nem a rakodás meggyorsítása a feladat, hanem szeretnék minél hamarabb felszabadítani a területet, erre már évtizedek óta elérhetőek különböző kapacitású bálagyűjtő kocsik, melyek 8-12 vagy esetleg még több bála gyűjtésére és ideiglenes tárolóhelyre történő szállítására alkalmasak. Többségük hidraulikus, teljesen automatikus működésű.

Ezekkel a kocsikkal a szögletes bálákat szorosan egymás mellé kazalba rendezve lehet összegyűjteni a tábla szélére, amelyet a későbbiekben nagy teherbírású, speciális bálafogó villával szerelt teleszkópos rakodóval lehet átrakni a nagy kapacitású szállító járműre.

Mint ahogy az összeállításunkból is látszik, a bálagyűjtéshez többféle költség- és eszközigényű technológia kiválasztható, így mindenki a gazdasága adottságaihoz legmegfelelőbbet tudja kialakítani.

Cikkünk folytatásában a rakodógépek bálarakodáshoz alkalmazható speciális munkaeszközeit fogjuk kialakítás szempontjából egy csokorba gyűjteni.

Ha bálázót vagy bálagyűjtőt keres, érdemes az Agroinform.hu Apróhirdetés és Géppiac rovatainak ajánlatai között böngésznie.