A gyártó különleges kiadású traktorral ünnepli hatvanadik évfordulóját

  • Az Egyesült Királyságban működő üzem 60 éve gyárt traktorokat a világ számos piacára.
  • Ünnepi kiadású T7.300 traktort mutattak be a jubileum alkalmával.
  • Az 1964-ben megnyitott gyárkomplexum legutóbbi jelentősebb bővítése az alternatív hajtás technológiák fejlesztésével foglalkozó tudásközpont.

évforduló

60 éve gyártanak traktorokat a világ számos piacára – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

A 60. évfordulóra elkészült egy ünnepi kiadású traktor is

A basildoni gyárat az 1960-as évek elején, zöldmezős területen nyitotta meg a Ford, amelynek traktor- és mezőgazdasági gépgyártó üzletágát később a Fiat vásárolta meg. A közeli Dagenhamben már meglévő, traktorokat és autókat gyártó üzem szakemberei arra ösztönözték a döntéshozókat, hogy elsősorban a gyártási folyamatok modernizálásának érdekében egy külön traktorgyárat hozzanak létre Basildon városában.

Az első gyárépületek kivitelezési munkálatai 1960. április 2-án kezdődtek, és 1964. február 29-én fejeződtek be. Basildon sikertörténete a jellegzetes formájáról elhíresült és elnevezett 38 méter magas víztoronnyal (az úgynevezett „hagymával") és a 414,528 m2 alapterületű legelső gyárépülettel kezdődött 40 hektáros építési területen. Mindez egybeesett a 37-65 lóerős Ford 6X erőgépcsalád bevezetésével, amely a 2000-es Ford 6X traktormodellekből állt. Itt gyártották ugyanakkor a Dexta, 3000 Super Dexta, 4000 Major és 5000 Super Major géptípusokat is, amelyek a „Ford Force" 1968-as bevezetését követően későbbi nevén „Pre-Force" 2/3/4/5000 traktorok lettek.


A későbbi jelentős termékfejlesztések közé tartozott a 7A1 „600-as sorozatú" traktorok bevezetése. 1975-ben a legkülönfélébb 2600-tól 7600-ig terjedő szériaszámokkal ellátott gépek, valamint a következő évtől az új továbbfejlesztett, csendesebb „Q" kabinnal „7A2" változatok gurultak le a gyártósorról.

1981-ben ezeket a traktorokat a „Series 10" specifikációra frissítették, amelyek fejlesztései későbbi Force II (1986) és Generation III (1989) változatként váltak közkedvelté. 1991 végén megjelent a teljesen új 40-es sorozat, amelyet később új márkanévvel értékesítettek, amikor a Fiat még abban az évben megvásárolta a Ford New Holland mezőgazdasági gépekkel foglalkozó üzletágát és a New Holland márkanevet választotta.

Ezt követően az üzem New Holland TS, TM, T6000 és T7000 traktorcsaládokat fejlesztették és gyártották itt, napjainkban pedig a T6 és T7 típusokat 125-300 lóerő közötti motorteljesítmény tartományban. 2012-ben vadonatúj modern látogatóközpontot nyitottak meg Basildonban, ugyanebben az évben az üzem elnyerte a bronz fokozatú világszínvonalú gyártói státuszt a munkafolyamatok kezelését illetően.

A fejlődés immáron odáig jutott, hogy napjainkban nagyjából ötpercenként gördül le egy komplett traktor a basildoni szerelőszalagokról. A több mint 10 000 különféle műszaki felszereltségi variáció pedig lehetővé teszi a végfelhasználók számára az egyedi igényeikhez leginkább illeszkedő modell kiválasztását. Mindezt az érzést a gazdák világszerte megtapasztalhatják, hiszen az itt gyártott erőgépek több mint 85%-át exportálják!

ünnepi modell

Ünnepi kiadású T7.300-as traktor – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

Ünnepi modell bemutatása az évforduló alkalmából

A basildoni gyár 60. születésnapja alkalmából, fenntartva a hagyományt, amely az ezüst Jubileumi 7810-es modellel kezdődött, és az Arany Jubileumi T6.180 és T7.270-es traktor modellekkel folytatódott, a New Holland bemutatott egy ünnepi kiadású T7.300-as traktort.

A traktor grafikája a basildoni gyár alapításának korszakát idézi fel, melynél a design csapat a sok technikai előrelépést eredményező 1960-as évtizedből merített ihletet.

A CNH Centro Stile által készített jubileumi kiadás design-hoz az ötleteket a londoni „Swinging '60s" adta, amelyet a kék, sárga, gesztenyebarna és a rózsaszín élénk színei és folyékony formavilága jellemezték. A traktor, amelyből csak egyetlen példányt gyártottak, a basildoni 60. évfordulós ünnepi rendezvényen avatták fel, április 9-én, majd 2024. során különböző kiállításokon kerül bemutatásra.

traktor traktor

A CNH Centro Stile által készített jubileumi kiadás design-hoz az ötleteket a londoni „Swinging '60s" adta – fotók: Agrotec Magyarország Kft.

Folytatódó beruházások, fejlesztések

Basildonban végrehajtott legújabb fejlesztések között több jelentős beruházás is szerepel, melyek eredményeként az üzem a New Holland alternatív üzemanyag technológiáinak elsőszámú fejlesztőközpontja lett.

A 2006-ban bejelentett, „Clean Energy Leader" program tovább folytatódik. A vállalat 2021-ben Basildonban megkezdte a sorozatgyártását az iparág első ilyen traktorának., a T6.180 Methane Power LNG-t,  még ebben az évben követte a nagyobb teljesítményű a T7.270 Methane Power CNG.

Ezek a fejlesztések lehetővé teszik az energiafüggetlen gazdaság koncepció megvalósítását. A technológia az állati trágyából előállított biometán üzemanyagként történő felhasználásán alapul.

„Büszkén ünnepeljük basildoni üzemünk 60 éves fennállását, mindez jól reprezentálja a New Holland márka evolúcióját, amely a mezőgazdasági gépek gyártójából egy olyan világméretű vállalattá nőtte ki magát, amely a gazdák számára kifinomult és új technológiákat fejleszt és egy globális szintű vezető márkaként világszerte hozzájárul a mezőgazdaság fejlődéséhez. Ma Basildon az innováció központja, ahol a jövő kihívásaival is foglalkozunk és világszerte exportált csúcstechnológiás traktorokat gyártunk, mindemellett az alternatív meghajtási technológiák fejlesztőközpontjaként is működik. Itt gyártjuk T6.180 Methane Power traktorunkat." – mondta Carlo Lambro, New Holland márka elnöke.

„Az Egyesült Királyság egyetlen nagy traktorgyártójaként mi is nagyon büszkék vagyunk az itt dolgozó munkatársainkra, az ő képességeikre és elkötelezettségükre. Ez egy fontos mérföldkő az egész vállalat és mindenki számára, aki a vállalatnál dolgozik vagy az üzemben dolgozott."

A New Holland több mint 125 éve támogatja a mezőgazdasági termelőket technológiával, megoldásokkal és szolgáltatásokkal, amelyekre a termelékeny mezőgazdaság fenntartásához szükségük van.

Elsőszámú küldetése az innováció előmozdítása, a vásárlói igényekre adott válaszok biztosítása a mezőgazdasági és könnyű építőipari berendezések széles választékával. A „Clean Energy Leader" program keretében manapság már alternatív üzemanyag-technológiákat használó gépeket is gyárt. Szakértelmünket és innovációinkat precizitással támogatjuk. Kapcsolt szolgáltatásokkal, elkötelezett és globális, erős és hozzáértő kereskedőhálózat segítségével támogatja partnereit – olvasható a közleméynben.