2018. őszétől egy új, kompakt formatervezésű, hathengeres motorral és fokozatmentes sebességváltóval szerelt, 150 lóerős traktor áll a felhasználók rendelkezésére az új hathengeres, 145 lóerős Maxxum 150 CVX piacra dobásával együtt. A modelleket a már ismert négyhengeres, 145 lóerős Maxxum CVX és a kisebb Maxxum modellekkel együtt kínálják.

Case IH

Az új Maxxum 150 CVX kompakt formatervezésű, energiatakarékos – fotó: caseih.com

Mostanáig a Maxxum skála csak négyhengeres motorral szerelt modelleket tartalmazott, négy változatot, amely a piac kompakt formatervezésű, univerzális traktorok keresletére összpontosított. Felismerve azonban hogy a felhasználók inkább a hathengeres motorokkal szerelt modelleket preferáljak ennek a teljesítményskálának a felső szegmensében, most már elérhető a négyhengeres, 145 lóerős Maxxum 145-ös modell alternatívája.

A négy és fél liter űrtartalmú, négyhengeres FPT motor helyén az új Maxxum 150-es modellben egy 6,7 liter hengerűrtartalmú erőforrás működik. Ahogyan egyéb Maxxum modellek, a Maxxum 150-es modell is ActiveDrive 4 semi-powershift, ActiveDrive 8 semi-powershift (2019. elejétől) vagy CVXDrive CVT váltóval kapható.

A rövid tengelytávnak köszönhetően kicsi maradt a fordulási sugár – fotó: caseih.com

A Maxxum 150-es modell ugyanazzal a 175 lóerős névleges teljesítménnyel és Engine Power Management rendszerrel szerelt, mint a Maxxum 145-ös modell. Forgatónyomatéka viszont 740 Nm egységen (1.500-as fordulatszámon mérve) nagyobb, mint a Maxxum 145-ös modellé 700 Nm egységen. Hasonlóan a négyhengeres Maxxum motorokhoz, a Maxxum 150-es modell hathengeres motorja is megfelel a IV. szintű kipufogógáz-kibocsátási határértékekre vonatkozó előírásoknak, amelyet a szabadalmaztatott Hi-eSCR szelektív katalitikus redukciós technológia biztosít, a kipufogógáz újrakeringése nélkül.

Az eltérő motorkonfigurációk ellenére a Maxxum 150-es modell megőrzi a négyhengeres Maxxum modellekre jellemző 2.642 mm-es tengelytávolságot és az 5.137 mm-es szélességet, illetve az ennek köszönhető kompakt formatervezést, a kormányozhatóságot. A Maxxum 150-es modell konfiguráció és teljesítmény tekintve a legkönnyebb és legkisebb traktor, hiszen az 5020 kg-os terheletlen tömege csak 130 kg-mal több, mint a Maxxum 145.7 modellé.

Case IH

A Maxxum 150-es modell terheletlen tömege csak 130 kg-mal több, mint a Maxxum 145.7 modellé – fotó: caseih.com

Az a képesség, hogy a gép fokozatmentes sebességváltóval képes beállított motorfordulattal vagy beállított menetsebességgel úgy dolgozni, hogy bármelyik érték változtatható a másiktól függetlenül, kiváltképp alkalmassá teszi hajtott munkagépekkel való üzemeltetésre, hiszen állandó, kiegyensúlyozott munkavégzés tartható fenn a talaj típusától, illetve a terület domborzati viszonyoktól függetlenül.

Amiben a Maxxum skála Case IH CVXDrive sebességváltója eltér, az a duplakuplungos technológia. Ez azt jelenti, hogy azon a ponton, ahol a váltás megtörténik, vagyis a két mechanikus tengelykapcsoló közötti váltáskor, a váltás zökkenőmentes, a teljesítményáramlás az állóhelyzet és a traktor 50 km/h maximális sebessége között folyamatos; továbbá maximális vonóteljesítményt szolgáltat a teljes sebességtartományban, ami döntő jelentőséggel bír a dombos területeken vagy például különböző talajtípusokat tartalmazó földterületen vető, illetve ültetőgépekkel való munkákban.

A Maxxum CVXDrive traktorok automata termelékenységvezérlő rendszerrel (Automatic Productivity Management (APM)) is fel vannak szerelve – amely különösen különböző adottságú földterületeken történő munkavégzéskor hasznos. Azáltal, hogy automatikusan csökkenti a motorsebességet ahogy érzékeli, hogy kisebb teljesítmény leadására van szükség – például, amikor lazább szerkezetű talajban dolgozik vagy, amikor egy eszköz hidraulikus rendszere kisebb teljesítményigényű – jelentősen csökkenthető az üzemanyag-felhasználása és az üzemelési költsége.

Case IH

Az AFS Pro 700 terminál képernyője – fotó: caseih.com

Rendkívüli pontos munkavégzést és táblavégi fordulókat biztosító lehetőségek

Hasonlóan a Maxxum traktorcsalád kínálatának más modelljeihez, a Maxxum 150-es modell is úgy kerül ki a gyárból, hogy tartalmazza az AFS AccuGuide automatikus kormányzási rendszer telepítéséhez szükséges hardvert. A Case IH AFS Pro 700 terminál képernyőjén keresztül működtetett rendszer képes a pontosság mértékének (RTK pontosság +/- 2cm) függvényében számos különböző jellel dolgozni, 2,5 cm-es megbízhatósággal a teljesen minimális üzemanyag-veszteség és termény input érdekében.

Az új AccuTurn Pro táblavégi forduló automatika rendszer egyesíti az AFS AccuTurn táblavégi forduló automatika rendszert a HMC II táblavégi forduló management rendszerrel, így a táblavégi fordulás teljes mértékben automatikussá válik. A rendszer a gépet automatikusan a következő kiválasztott sorba irányítja, biztosítva, hogy a gép éppen oda kerüljön, ahol a munkát a következő soron meg kell kezdenie. Ezáltal könnyít a gépkezelő munkaterhelésén illetve még nagyobb precizitás elérését teszi lehetővé.