CLAAS

A világrekordot teljesítő Tate Mesbergen és csapata – fotó: CLAAS

2018. július elején, éppen csak a déli harangszó után Tate Mesbergen (Mesbergen Farms) új világcsúcsot indult felállítani egy AXION 800 és egy DISCO 1100 gép kombinációjával. Pontosan nyolc órával később új világcsúcstartóként szállt ki a kaszálógép vezetőfülkéjéből. Egy támogató csoport és pártatlan tanúk is igazolják, hogy Tate négy különböző területen összesen 141,1 hektárnyi lucernát vágott le, amellyel így a korábbi világcsúcsot több mint 40,5 hektárnyi területtel döntötte meg.

Óránként átlagosan 17,6 hektárnyi lucernát kaszált le világcsúcs felállítási kísérletében – fotó: CLAAS

A területen maximum 30 km/h, a területek között maximum 50 km/h közlekedési sebesség mellett a gazda óránként átlagosan 17,6 hektárnyi lucernát kaszált le világcsúcs felállítási kísérletében.

„Nem minden földterület volt egymáshoz közel, így igazi kihívást jelentett a kaszálógép kaszálóegységének összecsomagolása a közlekedéshez és maga a közúti közlekedés.” – magyarázta Tate.

CLAAS

A szársértő növelte a gépkezelő energia-felhasználását, de nem vett vissza a területteljesítményből – fotó: CLAAS

Nem minden a terv szerint alakult

A világcsúcs felállítási kísérletet megelőző napon vihar dúlt, heves záporeső kíséretében (12,7 mm csapadék). Ennek eredményeként az altalaj – különösen az első földterületen – sokkal nedvesebb volt, mint az megszokott. A gazdálkodó a világcsúcs felállítási kísérlet kezdetét néhány órával elhalasztotta, és a kísérlet közben kétszer megállt, előre nem tervezhető körülmények miatt. Az első megállásra az első és a második földterület között került sor.

„Az első területen egy betondarab került utunkba és ellenőriznem kellett, hogy a kaszálóegység rendben van e. A gyors szemrevételezéskor megállapítottam, hogy a betondarab semmilyen kárt nem okozott a gépben. Egyetlen kaszapengét sem kellett kicserélnem. A második megálló során meg kellett néznem, hogy vajon a DISCO kaszálóegység megfelelően csukódott e össze az utolsó földterületre menet előtt” – mondta el Tate.

Összesen 141,1 hektárnyi lucernát vágott le, így a korábbi világcsúcsot több mint 40,5 hektárral döntötte meg – fotó: CLAAS

Korábbi rekord gyepen

A korábbi rekordot gyepvágás közben állították fel és a kaszálógépben nem volt szársértés. Az meglehetősen egyszerűbb feladat volt.

A DISCO 1100 RC két V-alakú, egymásba illeszkedő poliuretán hengerrel felszerelt szársértős kaszálógép. A hengerek összepréselik a kemény szárat miközben az értékes levél megmarad. Ezáltal csökken a szikkadási idő és maximalizálódik a lucerna későbbi tápanyagértéke, mivel az értékes levelek megőrződnek. A szársértő növelte a gépkezelő energia-felhasználását, de ez őt nem hátráltatta a munkavégzésben. A világcsúcs felállítási kísérletben Tate hektáronként 5,24 tonna szárazanyagot kaszált le.