Ficsor Árpád, a dunaharaszti sajtkészítő mester 220 hektáron termeli meg állatai számára a takarmányt. Az ehhez szükséges AXIÁL Kft. által forgalmazott gépek kiválasztásakor a biztonság és a praktikum volt a legfőbb szempont.

„A realitás mellett számomra nagyon fontos az érzelmi kapcsolat is, az, hogy van-e bizalom köztem és a partnercég között. A közel húsz év alatt az Axiállal sikerült kialakítani egy olyan nagyszerű kapcsolatot, amelyben azt érezhetem, hogy a kereskedőkkel nem alá-fölé, hanem mellérendelt viszony működik. Ha pedig kihívok egy szervizes kollégát, tudom, hogy olyan ember érkezik ide, aki valóban meg akarja oldani a problémát.”

AXIÁL

Ficsor Árpád: „A kereskedőkkel nem alá-fölé, hanem mellérendelt viszony működik.” – fotó: Agroinform.hu

Ficsor Árpád 210 hektáron gazdálkodik, melynek 20 százaléka pillangós-keverékes gyep, 30 százaléka lucerna, a többi pedig gabona. Számára egy olyan géppark kialakítása volt a cél, amelynek köszönhetően gyors és precíz munka végezhető. Úgy választotta ki a munkaeszközöket, hogy minimális idő alatt tudják elvégezni a takarmánytermesztéssel kapcsolatos munkálatokat, így annál több idejük, energiájuk maradhat a sajtkészítésre.

Magyartarka törzstenyészete 114 anyatehénből és azok nőivarú szaporulatából áll. Csak széna alapú takarmányozást alkalmaznak, mert csak így tudnak adalékanyag-mentesen hosszú érlelésű sajtot készíteni. Ahogy ő fogalmaz: minél hagyományosabb a gazdálkodás, annál komolyabb technológiára van szükség az alapanyag- és az élelmiszer-előállításnál is, amihez gyors, precíz munkavégzésre van szükség, ahhoz pedig

jó gépek és kiváló szerviz kell.

Egy állattartó telepen a legtöbbet használt eszköz a rakodógép. Ficsor Árpád a Manitou MLT 735 120 LSU PS univerzális teleszkópos rakodógép mellett tette le a voksát, melynek emelési magassága hét méter, teherbírása pedig eléri a 3200 kilogrammot. Kiváló szolgálatot tesz az építkezések, a karbantartási munkálatok, vagy a tömegtakarmányok pakolása, kazlazása és a földmunkák során.

AXIÁL

A Manitou MLT 735 120 LSU PS emelési magassága hét méter, teherbírása pedig eléri a 3200 kilogrammot – fotó: Agroinform.hu

Mivel Árpád szerint könnyű a jót megszokni, kizárólag Fendt traktorokkal dolgozik hosszú évek óta. Úgy véli, a jó munkakörülmény egy traktor esetében fontos ahhoz, hogy megtartsa kollégáit.

„Ahhoz, hogy a munkatársaim jól érezhessék magukat munka közben, ki kell szolgálni az igényeiket. 10-12 óra traktorozás után persze egy Fendt traktorban is elfáradnak, de nem mindegy, mennyire. A telepi munkákban nagyon fontos a fokozatmentes váltó, a kényelmes rugózás, a gyors munka- és irányváltás. A Fendt traktorok kisebb holtidővel dolgoznak a táblaszéleken egy előre programozott munkaművelettel, a kisebb holtidő pedig nagyobb hatékonyságot eredményez.”

A gazdaságban 211-es, 310-es, 313-as, és egy 720-as Fendt traktor segíti az eredményes munkát. Árpád szerint

a megbízhatóság jellemzi ezeket a gépeket.

A 720-as esetében a guminyomásállító-rendszernek köszönhetően a kerekek szinte lánctalpszerűen képesek a talajra simulni, megakadályozva ezzel a kerékkipörgést, és csökkentve a káros talajtömörödést. A 200 lóerő ráadásul – mint kés a vajban – könnyedén viszi az ötös ekét, de ezzel húzzák a szippantót is, főként, ha injektálnak vele.

A 313-as szintén komfortos traktor, leginkább a hátsó- és a frontkaszával kapcsolják össze, ezzel húzzák a pótkocsikat, valamint ez üzemelteti a rakodógépet is. A 211-es egy igazi telepi gép, egy háromhengeres Agco Power Diesel motor hajtja. A 310-es pedig a bálázót, illetve a gyomfésűt viszi.

A Fendt 211-es egy igazi telepi gép – fotó: Agroinform.hu

Szintén az Axiáltól vásárolták a 18 köbméteres Annaburger hígtrágyaszállító-kijuttató kocsit, amelynek előnye egyszerűen az, hogy nagy, és Árpád gyakorlatilag egy fuvarral kijuttatja a földekre a trágyát. A csőfüggönyös szórószerkezettel akár 18 m-es munkaszélességgel is képesek dolgozni. Ezekre a gépekre a hátsó 3 vagy 4 pontos függesztésnek köszönhetően számos szóró és injektáló adapter felszerelhető.

„Az Annaburger hígtrágyaszállító-kijuttató kocsi számunkra elengedhetetlenül fontos, hiszen telepünk alapvetően hígtrágyás rendszerű, mert nagyon alacsony, átlagban 10 aranykorona termőértékű telepeken dolgozunk. Mivel nem használunk a gazdaságban vegyszereket, és az időjárási körülmények is hektikusak, központi kérdés a megfelelő és hatékony trágyakijuttatás.”

AXIÁL

Az Annaburger hígtrágyaszállító-kijuttató kocsival Árpád gyakorlatilag egy fuvarral kijuttatja a földekre a trágyát – fotó: Agroinform.hu

A 20 tonnás össztömegű Oehler pótkocsi és a 24 tonnás Oehler bálaszállító Árpád tapasztalatai szerint minőségi, erős felépítésű gép. A konkurensekre nem jellemző az ilyen erős alépítmény. A vastag gumiknak köszönhetően nem erős a talajnyomás, így munka közben nem törik össze a gyepterületet vagy a lucernát.

AXIÁL

Az Oehler pótkocsi és az Oehler bálaszállító Árpád tapasztalatai szerint minőségi, erős felépítésű gép – fotó: Agroinform.hu

„A kiváló géppark-összeállítás az Axiálnak köszönhetően tehát adott, de mindez nem elég. Használat közben ugyanis óhatatlan, hogy meghibásodjon valami, és azt azonnal javítani, szerelni kell. A gazdák ezt a rugalmasságot várják el, és ezt ennél a cégnél meg is kapják. Nem hiába dolgozunk közel húsz éve az Axiállal.”