A FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. ezt a tételmondatot választotta legfontosabb üzenetként 2020 viszontagságokkal teli évében – és ezzel a hitvallással fogadta a tradicionális magyar gépgyártó partnereit a 33. Bábolnai Gazdanapok alkalmával. Ackermann Tamás, a vállalat cégvezetője az Agroinform.hu portálnak adott interjújában összefoglalta 2020 kihívásait és az elmúlt évek tapasztalatait a mezőgazdasági géppiac vonatkozásában.

"2020-ban a pandémia hatására sajnos váratlan körülmények között igazolódott be az a hitvallás, amit a cégünk évek óta szlogenként hirdet és amely a magyar gazdálkodókat hazai termék vásárlására ösztönzi. Az idei Bábolnai Gazdanapok alkalmával is lehetőségem nyílt sok gazdálkodó partnerünkkel leülni egy-egy baráti- és üzleti beszélgetésre – és úgy érzem, hogy a magyar termelőket megérintette a vírushelyzet által kialakult speciális és új gazdasági helyzet.

Fliegl

Lelkes diákoktól volt színes a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. standja Bábolnán 2020-ban – fotó: Agroinform.hu

Szerencsére a mezőgazdasági ágazatokat érintette a legkevésbé negatív hatás a pandémia által – és reményeim szerint a termelők általános társadalmi megítélésen is sokat javított az a tény, hogy

a gazdálkodók, a növénykultúrák és az ellátásra szoruló haszonállatok sem mentek el home office-ba – és bizony bármi is történt a világban ebben az évben, a mezőgazdászoknak továbbra is megállás nélkül dolgozniuk kellett az élelmiszer alapanyagok előállításán.

Természetesen ennek a kitartó munkának remélhetőleg szép eredménye lesz, legalábbis ezt mutatják hazánk napraforgó és kukorica táblái, valamint a kezdeti betakarítási eredmények. A felvásárlási árak is kedvezően alakulnak, így bízunk benne, hogy nyereséges évet zárhatnak a termelőink.

Cégünk, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. is átvészelte komolyabb fennakadások nélkül ezt a kezdetben bizonytalan helyzetet, így jelenleg az idei évre elegendő alkatrész-raktárkészlettel rendelkezünk és a hazai gazdálkodók számára legnépszerűbb logisztikai eszközeinkből – billentős pótkocsiból, letolókocsiból, bálaszállító kocsiból és a permetezőgép kiszolgálására is remekül használható tartálykocsikból is – azonnal megvásárolható készlettel állunk rendelkezésre.

Egy-egy gép gyártási intervalluma a rendeléstől számítva továbbra is 10-16 hét alatt tud megvalósulni.

Egy nyereséges év végén általánosan jellemző, hogy megnő a gazdálkodók beruházási és gépbeszerzési kedve, amely beruházások az adóoptimalizálás szempontjából is fontos döntéseket jelentenek.

Ezúton szeretném felhívni a gazdálkodók figyelmét – nem csak cégvezetőként, hanem a MEGFOSZ elnökségi tagjaként is – néhány gazdaságilag fontos dologra.

Az év végi gépvásárlások előtt, már most érdemes mérlegelni, hogy milyen gépcsoportokra és -típusokra van a legnagyobb szükségünk. Az adott, megvásárolni kívánt géppel milyen kihasználtság mellett fogok dolgozni. és az adott gép kapacitása nincs-e alul-, vagy túlméretezve az üzemméretemhez képest? A következő évek fejlesztési terveivel összehangoltam-e a gépbeszerzésemet? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket érdemes feltenni magunknak, mielőtt meggondolatlan döntést hoznánk.

A magam részéről pedig csak egy aktuális kéréssel fordulok a magyar gazdálkodókhoz:

Mezőgazdasági gépvásárlás esetén is, lehetőség szerint válasszunk hazait!"