A preciziós gazdálkodásban való még teljesebb alkalmazhatóság érdekében az 5R szériájú John Deere traktorokban a jövő évtől lehetővá válik az AutoTrac és az ISOBUS funkciók működtetésére. Rendelkezésre áll majd a JDLink telematika és távolsági kijelző hozzáférés ötéves előfizetéssel.

John Deere

Az 5R szériájú John Deere traktorok a jövő évtől készen állnak az AutoTrac és az ISOBUS funkciók működtetésére – fotó: John Deere

Az 5R széria további új fejlesztése a változó áttételű kormánymű. Ennek működtetéséhez AutoTrac rendszer szükséges, amely vezetőfülkéből az erre a célra szolgáló kapcsoló segítségével választható ki. Az 5090R, 5100R, 5115R és az 5125R modellek üzemanyag-takarékos, a Stage III/B emissziós besorolású, 4,5 liter hengerűrtartalmú, John Deere PWX motorral vannak szerelve. A négy hengeres motornál tíz extra lóerőt szolgáltat transport power management – TPM  rendszer működése jóvoltából.

Három váltómű lehetőség közül lehet választani: a belépő szint a 16/16 CommandQuad Manual, manuális sebességváltó, amelyet négy tartományban, minden esetben négy, terhelés alatt kapcsolható sebesség jellemez. A másik két váltómű lehetőség a 16/16 CommandQuad és a 32/16 Command8, amelyet nyolc, terhelés alatt kapcsolható sebességfokozat jellemez, illetve egy ECO üzemmód, amely mindössze 1759 percenkénti fordulatszám mellett biztosítja a 40 km/h maximális sebességet.

John Deere

Az 5R széria szerkezeti metszete – fotó: John Deere

Mindhárom váltómű-típus teljesen automatikus kupplungpedált, egyedi indítókapcsolót, egyedileg meghatározott sebességet és elektromos rögzítőféket tartalmaz. A Premium Command8 váltómű alapkivitelben automata kapcsolási funkcióval rendelkezik, a 16/16 CommandQuad esetében az automata kapcsolási funkció választható.

Rugózott független mellső tengely felfüggesztés is rendelkezésre áll. A 6R szériás modellek légrugózásos Grammer vezetőülését 15 fokos elfordulás, ágyékrészi támasztás és opcióban ülésfűtés jellemzi.

John Deere

Az 5R szériájú modellek közös jellemzője az egy elemből álló, hajlított szerkezeti váz és az alacsony súlypont kombinációja – fotó: John Deere

Az 5R szériájú modellek közös jellemzője az egy elemből álló, hajlított szerkezeti váz és az alacsony súlypont kombinációja. Fordulási sugara – a kiváló kormányozhatóságnak köszönhetően – 3,75 méter. A homlokrakodó kezeléséhez rendelkezésre áll egy mechanikus vagy egy új elektronikus joystick, mindkettő a traktor üléséhez kapcsolva. A hátsó hárompont függesztő szerkezet emelőkapacitása 4,7 tonna, vagy opcionálisan 5,3 tonna.

Keskeny sortávú szántóföldi növénykultúrában, egyéb speciális növénykultúrákban és szőlőültetvényeken közlekedésre tervezett 5RN szériájú traktorok jellemzője az 1,7 m minimális szélesség, a keskeny vezetőfülke és a mechanikus elülsőkerék-meghajtás.