Igazán figyelemre méltó, ahogyan a fiatalember és felesége a tulajdonukba kerülő 100 éves szőlőbirtokban kihívást, lehetőséget látva döntötték el, egy addig számukra nem ismert, teljesen szűz területen próbálnak értéket teremteni, és szőlőtermesztésbe fognak. Mivel mezőgazdasági tapasztalat és ismeret nélkül kezdték meg a géppark kialakítását, nem volt könnyű dolguk.

Mi volt a fő szempont a gépek beszerzésekor? – kérdeztük Hosszú Andrást

Feleségem révén lehetőségünk adódott egy szerkezetátalakítási pályázaton pénzforráshoz jutni. 4,5 hektár területről van szó. A terület rendbetétele után egy ideig bérmunkában folytak a feladatok. Láttuk mennyire eszközigényes a szőlőművelés, viszont a folyamatos bérmunkát igyekeztünk elkerülni. A koncepciónk szerint minden gépet, eszközt szerettünk volna egy helyről és olyan cégtől vásárolni, akik kifejezetten erre a területre specializálódtak. Az is elgondolás volt, hogy nem egy nagy traktor „kicsinyített mását” fogjuk választani, hanem erre a munkákra kifejlesztett modellt.

Antonio Carraro

"Rábíztuk magunkat a kereskedő sokéves tudására."

Az agrárkiállításokon egy ideje már felkeltette az érdeklődésemet az Antonio Carraro traktor, úgy tekintettem rá, mint egy kis ékszerdobozra.

Azonnal feltűnt, hogy a forgalmazó cég, az Agrolánc Kft. éppen olyan figyelmet szentel nekünk, mint ha egy nagy multi cégnél egy 100 milliós gépet szerettünk volna vásárolni. Ez nagyon szimpatikus volt.

Tudtuk, ha bárhol vásárolunk, az hosszú távon kötni fog bennünket az adott céghez, velük pedig ez a kapcsolat az első pillanat óta kiváló.

Antonio Carraro

Amikor eldőlt, hol vásárolják meg a gépeket, eszközöket, hogyan sikerült kiválasztani a megfelelőket?

Mivel semmilyen agrár tapasztalatunk nem volt, így rábíztuk magunkat a kereskedő sokéves tudására. Bajnai Misi az Agrolánc Kft. mérnök-üzletkötője szakmai oldalról közelítette meg a vásárlást, felismerte az igényeket, és a szükségleteimhez leginkább passzoló eszközöket és gépeket állította össze. A permetező kivételével a teljes gépparkot tőlük tudtuk megvásárolni, ami egy Antonio Carraro TRX 7800S, Rinieri TRU zúzó, Rinieri Turbo, Rinieri CM kultivátor, Rinieri csonkázó.

Rinieri

Hogyan érkeztek meg a gépek?

Minden egyes gépet külön-külön beállítottak, megmutatták a működésüket. Minden olyan funkciót elmagyaráztak, amivel a használat során találkozhatok. Nagyon komoly szakmai támogatással üzemelték be a gépeket. Ezen túlmenően arra is kitértek, hogy ha bizonyos helyzetek adódnak, mit kell tennem, mit kell át- vagy beállítanom. Természetesen az ott kapott információk egyszerre soknak tűntek. A gépek leszállítását követően éppen úgy nyitottak és bármikor kérhetek tanácsot tőlük, ami azóta néhányszor meg is történt.

Antonio Carraro

Hosszú András a traktorral kapcsolatban a kényelmet és a rengeteg finom beállítást emelte ki

A használat mellett milyen tapasztalatokról tud beszámolni?

Az első, ami a vásárlás során is meghatározó volt, az a kényelem. A permetezés miatt fülkés kistraktort vásároltunk, klímával, starlight kabinnal. Kifejezettem magas, 187 cm-es emberként elegendő helyem van a fülkében. Mivel ez egy megfordítható kormányülésű traktor, feltűnt, hogy fordított irányban a lábamnak jóval nagyobb hely áll rendelkezésre, sőt tolt menetben végzett munkákra tökéletesen rá is látok. Ez, mint kezdőnek, kifejezetten hasznosnak bizonyult.

A kezelőfelület kézreálló, kényelmes. A traktor olyan finom beállításokra képes, amit felsorolni sem lehetne itt. Illetve még sajnos nem sikerült minden funkciót elsajátítanom, de igyekszem profi traktorossá válni. A kezelési útmutató hasznos, és a kereskedő is készségesen segít. Mivel eltökélt szándékom, hogy ezzel foglalkozzak, megkezdtem a Georgikonon a tanulmányaimat.

Összegezve, mennyire elégedett a gépekkel?

Sablonosnak tűnne, ha egyszerűen azt mondanám, csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni. Amellett, hogy ez igaz, egy kedves barátom szavait szeretném idézni, amikor pár évvel ezelőtt egy gépkocsi vásárláshoz a tanácsát kértem. Ő az alábbi példát mondta: „Ha olasz autót akarsz venni, az olyan, mint az olasz feleség: képes a mennyekbe repíteni, bár időnként lehet, hogy meglepetést is tud okozni.” Meglepetést nem kaptam, de ez a traktor valóban olyan, mint egy olasz feleség, szóval most repülök.

Szerző: Hornyák Ildikó

Agrolánc