A hannoveri Agritechnica mezőgazdasági gépészeti világkiállításra csupa újdonságot hozott el a jubileumi, 60. születésnapját ünneplő Hardi vállalat. Az Agroinform.hu portál munkatársai – sok magyar gazdálkodóval együtt – személyesen is ellátogattak hazánk talán legnépszerűbb permetezőgép gyártójához, ahol Villám Ferenc, a Hardi Magyarország képviselője fogadta a stábot.

A helyszínen forgatott élő videót valós időben kétszázan- ezt követően pedig közel ötezren nézték meg, így a nagy sikerre való tekintettel, most a cikkünkbe illesztve is megmutatjuk.

A Hardi Alpha 5100-as önjáró permetező, a korábbi kivitel nagyobb tartállyal szerelt változataként az Agritechnica kiállításon debütált. Jó hír a magyar gazdálkodóknak, hogy az 5100 literes tartályméret jövő évtől már hazánkban is elérhető lesz. A hannoveri vásáron bemutatott Hardi Alpha 5100-as modell, 32 méteres szórókerettel lett kiállítva, amely keret a Twin Force légzsákos technológia harmadik generációs fejlesztése. Ez a 3.1-es elnevezéssel jelzett keret szintén rendelhető lesz 2018-tól Magyarországon is, egészen 36 méteres munkaszélességig.

Az újdonságoknak ezzel még közel sincsen vége az új Alphán, hiszen további jelentős fejlesztés a hidraulikusan állítható nyomtáv, amely egy méter tartományban fokozatmentesen állítható.

A mechanikus lengéscsillapítás után megérkezett az új Hardi Alpha légrugós felfüggesztése. A vezetői kényelmet további újításokkal is fokozta a gyártó, amelyet egy mondattal úgy hívunk: Itt a várva-várt negyedik generációs Hardi Alpha fülke!

Negyedik generációs Hardi Alpha-fülke, a megtestesült kényelem – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Nézzük meg, hogy pontosabban mit is jelent ez a kényelem?

– Először is belső nyomással rendelkező, tágasabb fülkét, amely kivételes kilátást biztosít a kezelő számára. A fülke megalkotása során egyetlen oszloppal dolgozott a Hardi, így nincsen holt tér, vagy kitakart sarok – a keret teljes egészére biztosított a rálátás munka közben.

A fülke légszigetelésében és ezáltal a kezelő egészségének maximális megóvásában korábban is az élen járt a dán gyártó – és most még korszerűbb, négyszer nagyobb szűrőrendszerrel dobta piacra az új Alphát.

A kezelőszervek belső kialakítása is egyszerűbbé, átláthatóbbá vált és a kormányoszlop is megújult. Egy joystick karról vezérelhető az összes permetezési funkció, miközben a kezelő karja egy kényelmes kartámaszon pihenhet.

A magyarul kommunikáló központi vezérlő egység egy érintőképernyő formájában testesül meg és innen irányítható a permetezési folyamatok valamennyi opciója – beleértve az egyszerűen beállítható automata keretszakaszolást, valamint a GPS technológia kezelését is.

Összegzésképpen, a felsorolt kényelmi funkciók közül talán a fülkében megnövekedett optikai - és fizikai tér az, ami teljesen új érzést kölcsönöz a vezető számára és amiért mostantól még több rajongót tudhat magáénak a márka.

Nem hiába harangoztuk be a cikk elején, hogy a világ leggyorsabb és legnagyobb önjáró permetezőgépét is bemutatjuk – most a Hardi Alphánál is gigantikusabb gép következik!

Hardi Rubicon az Agritechnica kiállításon – fotó: Agroinform.hu

A Hardi Rubicon jelenleg a világon a legnagyobb méretekkel rendelkező önjáró permetezőgép tartálytérfogat- és szórókeret tekintetében.

A gép 9000 literes névleges tartályméretével és 52 méteres keret-munkaszélességével nem kifejezetten a magyar piacra termett, de természetesen azoknak a hazai gazdálkodóknak, akik az óriási területteljesítménye miatt mégis egy ilyen monumentális eszközre vágynak, a gyár kisebb szórókerettel is rendelkezésre tudja bocsájtani a Hardi Rubicont.

A méretein kívül van még egy izgalmas tulajdonsága ennek az önjáró permetezőgépnek – mégpedig a rettenetes sebessége.

A Hardi Rubicon 30-35 km/h sebességgel képes dolgozni a szántóföldön – közúton pedig akár 60 km/h-val is vonulhat.

A Rubicon óriási méretei mellett a munkavégzés minősége sem törpülhet el, így a Hardi prémium permetezéstechnológiáját olyan csúcskategóriás megoldások szavatolják, mint például a szórókeret hidraulikus lengéscsillapítása.

A vezetői kényelmet itt sem bízták a véletlenre a fejlesztők, így olyan felszereltséggel látták el a 3 köbméternél nagyobb térfogatú fülkét, amelyben a gépkezelő egy teljes napot is kényelmesen végig tud dolgozni.

A teljesen független légrugós felfüggesztésnek köszönhetően a vezető valóban a gazdaság "zászlóshajójában" érezheti magát.

A Hardi Rubicon Európában mindeddig nem került forgalomba, ám Ausztráliában hatalmas sikere van, olyannyira, hogy máris piacvezető gépnek számít a kategóriájában.

A Hardi standján bemutatott számtalan újdonság és innováció hat évtized töretlen fejlesztői munka gyümölcseként jelent meg a 2017-es Agritechnica kiállításon. A Hardi gyár generációk óta áll a termelői igények szolgálatában és a gazdálkodók versenyképességének növeléséért dolgozik. A vállalat, most fennállása jubileumát is olyan kedvezményekkel ünnepli meg, amelyeknek a legjobban a gazdálkodók örülnek.

Fergeteges akciókkal ünnepli 60. születésnapját a Hardi.

– Az akciós árak még az AgroMash Expó és AgrárgépShow idején is érvényesek lesznek, valamint további jó hír, hogy a kedvezmények nem csak a Navigator és a Commander alapgépekre-, hanem

a bombasztikus árak a Navigator 4000-es, Delta Force szórókerettel felszerelt gépekre is vonatkoznak.

fotó: Agroinform.hu