Lokális műtrágya-kijuttatás kalászos kultúrákban

Az első technológia, amelyet ismertetni fogunk az a mellső és hátsó Ferti-Box műtrágyatartály és a Fenix FO / FO_L / FN univerzális kultivátor gépkapcsolata. Ezt a technológiát elsősorban kalászos növények talaj-előkészítésénél alkalmazzuk. A Fenix egy sokoldalú szántóföldi kultivátor, amely 20-30 cm-es mélységben munkálja meg a talajt, a kapák osztása 30 cm.

kép

Fenix FO 4000 műtrágya-kijuttató egységgel

Műtrágya-applikáló fejjel ellátott kapa

Minden egyes kapa műtrágya-applikáló fejjel van ellátva, ezek szilárd műtrágya (ebben az esetben NPK műtrágya) kijuttatására lettek tervezve. A műtrágya kijuttatásának mélysége igény szerint variálható 10-20 cm-es tartományban. A képeken őszi búza talaj-előkészítése van megörökítve.

kép

A műtrágya kijuttatásának szemléltetése a gyakorlatban

kép

A Fenix által 12 cm-es mélységbe kijuttatott műtrágya

Lokális műtrágya-kijuttatás repce és kukorica alá

Kukorica és repce lokális műtrágya-kijuttatását Terraland TN / TO lazító és melllső / hátsó Ferti-Box műtrágyatartály gépkapcsolatával ajánlott elvégezni. A Terraland lazítókapái szintén műtrágya applikáló fejekkel vannak szerelve, a műtrágyát viszont a művelt sorokba helyezik le, és nem az egész munkaszélességben juttatják ki mint a Fenix esetében. A lazító konstrukciójától függően, a kapák osztása 40-45 cm. A speciális Terrastrip sávművelő lazító kapaosztása 70 / 75 cm, így széles sortávú kultúrák esetén egyenesen a sorok alá tudjuk helyezni a műtrágyát.

kép

Terraland TN 3000 HD7R műtrágya-kijuttató egységgel

kép

Műtrágya applikáló fejjel ellátott lazítókapa

A BEDNAR három évre visszanyúló szántóföldi kísérletei kimutatták, hogy repce és kukorica esetében ezek a kapaosztások a legideálisabb megoldások. A Terraland lazító egészen 50 cm-es mélységig lazítja a talajt, a műtrágyát igény szerint 20-30 cm-es mélységben képes kijuttatni. A helyes talaj-előkészítésnek köszönhetően egy ideális struktúrájú talajt kapunk (mélyen lazított, levegőben gazdag, tömörödésmentes), amelyben a repce és a kukorica gyökerei is probléma nélkül fel tudják venni a tápanyagot.

kép

25 cm-es mélységbe kijuttatott műtrágya

kép

Kukorica alá 250 kg/ha mennyiségben, a talajlazítással egy menetben kijuttatott Amofosz műtrágya

Lokális műtrágya-kijuttatás a talaj fizikai és kémiai tulajdonságainak javítására

A lokális műtrágya-kijuttatás technológiája tökéletes megoldást nyújt a talaj kémiai javítására, a talaj kémhatásának optimális 6 – 6,5 pH értékek között tartására. A granulált mészműtrágya lokális kijuttatásával javítjuk a talaj termőképességét, jó szerkezetűvé és vízáteresztővé válik.

A cikkben bemutatott technológiák elsődleges célja a talaj mélyebb rétegeinek pH-érték javítása. Az optimális értékek elérésével növelni tudjuk a talaj magnézium-, kalcium-, kálium-és molibdén-hozzáférhetőségét.

Granulált mészműtrágya lokális kijuttatása egyenesen a talajba

kép

Granulált mészműtrágya szemléltetése

A talajlazítással egy menetben végzett mészműtrágya-kijuttatás egy további módja a talaj-előkészítés hatékonyságának növelésére. Az elmúlt évek folyamán végzett üzemi kísérletek során 500 kg/ha adagokban applikálta a gépkapcsolat a mészműtrágyát egyenesen a talajba. A nagy teljesítményű pneumatikus adagolórendszernek ez a hektáronkénti műtrágyaadag sem jelent problémát.

kép

Az optimális műtrágyaadag egyszerű és gyors beállítása

kép

Mészműtrágya kijuttatási mélységének ellenőrzése

További információért kattintson ide!