A több, mint 60 éves múlttal rendelkező Moro Aratri gyár székhelye az észak olaszországi Bergamo tartományban, Fontanellában városában van, amely az egyik legjelentősebb mezőgazdasági és ipari hagyományokkal rendelkező területen található: a Lombardia régióban.

A gyárat 1957 november 5-én a Moro család alapította, ebből fejlődött ki a jelenlegi Moro Aratri, ami mára egy modern vállalkozás, amely tudást, műszaki ismereteket és célirányos ipari technológiákat alkalmaz a mezőgazdaság érdekében. A Moro Aratri filozófiája: kiváló alapanyagok, szilárdság, maximális megbízhatóság, alkalmazkodó képesség az egyedi igényekhez és a részletekre való figyelem. Több szabadalom is mutatja innovatív, fejlesztő munkájukat, valamint a márka mezőgazdaság iránti elkötelezettségét is.

eke

A márka váltvaforgató eke kínálata rendkívül széles.

Eleinte ekékkel jelentek meg a piacon, de mára lazítóikkal is jelentős forgalmat bonyolítanak le és az utóbbi években az új fejlesztésű kultivátorokkal is piacra léptek. Az olasz piacon a Moro Aratri ekék piacvezető pozícióban a szegmens felét adják.

A márka váltvaforgató eke kínálata rendkívül széles, magában foglalja a hat sorozatot, amin belül megtalálható az egy vasú, rigolírozó ekétől (MVP) a 9 vasú féligfüggesztett ekéig (DRAGON), tarlónjáró (XFS, DRAGON, RAPTOR) vagy barázdás kivitelben különféle változatok.

Ezzel 35 LE-től 550 LE tartományig minden igényre, talajviszonyra megvan a megfelelő ajánlat.

MVP eke

Egy vasú, rigolírozó eke (MVP).

A különféle talajokhoz alkalmazkodva széles választékuk van ekefej típusokból, amelynek megfelelő megválasztásával 22-110 cm között több lépcsőben munkamélység érhető el. Típus és kivitel függően az ekefejek osztása 90-140 cm között választható. A fogásszélesség szintén kiviteltől függően csaposan állítható 33-61 cm között (STEP és DRAGON sorozatnál) vagy hidraulikusan fokozatmentesen változtatható (WARRIOR, RAPTOR, XFS, DRAGON, MVP sorozatoknál).

DRAGON

Öt vasú, féligfüggesztett eke (DRAGON).

A kormánylemezek között választhatunk acél vagy műanyag tele kormánylemezből, vagy réselt acél kormánylemezből. Az ekevasak általában fordítható kivitelű orrbetéttel vannak felszelve. A gépek alap kivitelben nyírócsapos biztosítással rendelkeznek, de ha a körülmények indokolják, akkor rendelhetőek az un. StoneSystem hidraulikus ekefej biztosítással is.

Az opciók között megtalálhatóak a különféle mélységállító támkerekek, szállítási átbillenős támkerék, vagy a Moro Artari szabadalom TransportSystem, amely munka közben biztosítja a mélységtartást, szállítási helyzetben pedig a függesztett ekét félig-függesztettként tudjuk vele üzemeltetni.

A szállítás megkönnyítésére a függesztett ekéknél elérhető a CompactSystem Moro Aratri fejlesztés, amely segítségével az 5-6 vasú kivitelek utolsó 2-3 ekefeje visszahajtható a gépre, így közelebb kerül a súlypont a traktorhoz és a traktor kiegyensúlyozottabbá válik vonuláskor. Felszerelhetőek a gépek beforgató lemezzel vagy különféle kivitelű előhántó fejjel is.

Agroázis

A szállítás megkönnyítésére a függesztett ekéknél elérhető a CompactSystem rendszer.

A STEP sorozat függesztett kivitelű gép, 2-6 ekefej párral szerelve, a gerendely kialakításától és az ekefej nagyságától függően 22-60 cm közötti munkamélységet érhetünk el vele. A fogásszélességet mechanikusan, csapok áthelyezésével tudjuk megoldani.

A RAPTOR sorozatot tudjuk tarlónjáró vagy barázdában járó módón is üzemeltetni. 2-7 vasú kivitelben érhető el, amiből a 2-4 vasú kivitel a hidraulikus fogásszélesség állítás mellett csapos fogásszélesség állításúként is elérhető.

Az Agroázis 2017 óta forgalmazza a Moro Aratri ekéket és lazítókat. Fontos, hogy a gazdálkodók a gépeket meg tudják tekinteni, ezért az Agroázis telephelyein bemutatógépek állnak rendelkezésre, hogy jobban megismerhessék a Moro Aratri gépeket.

Moro Aratri

Az Agroázis telephelyein meg is lehet tekinteni a Moro Aratri gépeket.

Készletről elsősorban a STEP kivitelek érhetőek el 3-4-5 vasú kivitelben. De minden érdeklődőnek személyre szabott ajánlatot készítenek, mert a munkagép-beruházás csak akkor lesz megtérülő, ha az igényeknek megfelelő optimális kivitel kerül az erőgép után. Az Agroázisnál nagyon fontosnak tartják a gépek utókövetését, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a Moro Aratri gépek szervizére, alkatrész ellátására is.

Osgyán László
Agroázis csoport