A világ rohamosan szaporodó drónállományából mintegy 11 százalékkal részesedő mezőgazdasági drónok globális piacának bevétele ebben az évben 3,8 milliárd dollárra becsülhető – olvashatjuk a futurefarming.com-on.

A Fact.MR piackutató cég szerint a fenti érték a következő tíz évben 14,237 milliárd dollárra fog növekedni, ami évi 15,3 százalékos növekedési ütemnek felel meg. A legfontosabb piacokat Észak-Amerika és Európa képezi, 32,1, illetve 36,1 százalékos részesedéssel. Feltűnően gyors ütemben növekszik a mezőgazdasági drónok használata Kínában is, elsősorban a növényvédelem területén. 2016-ban már az ázsiai országban 4 000 permetező drón működött, ezeknek a száma 2021-re 120 000-re emelkedett, és együttesen 71,3 millió hektár terület növényvédelmét látták el, értékük pedig 470,4 millió dollárt tett ki.


Jelenleg a drónok globális piaci értékéből a legnagyobb arányban (795,7 millió dolláros értékkel) a rögzített szárnyú drónok részesednek. A további fejlesztésben az egyik szűk keresztmetszetet az áramforrás (telep) cseréjéhez, illetve feltöltéséhez szükséges viszonylag hosszú idő jelenti. A drónok átlagosan 30 percet képesek a levegőben tölteni, miközben a telep feltöltése mintegy 60-90 percet vesz igénybe, amit a konstruktőrök mindenképpen szeretnének lerövidíteni. Izraelben már úgynevezett „ultragyors" töltési technológiát is tudnak alkalmazni, ami mindössze öt percet vesz igénybe.

Indexkép: Shutterstock