A Fendt konzekvensen a nagy traktorok már megszokott technikai innovációit a kisebb szériákra adaptálja és ezáltal lehetőséget teremt valamennyi gazdálkodó számára, hogy a gazdasági előnyökből – például az automata kormányzás segítségével – profitáljon, mindezt már 70 LE felett. Az ökonómiai és ökológiai előnyök mellett az inputanyag- (vetőmag, műtrágya, növényvédőszer) megtakarítás révén a hatékony és pihentető munkavégzés garantált.

A Fendt 200 Varionál a géptulajdonos két automata kormányzási rendszer közül választhat: az egyik egy sorvezérelt automata kormányzási rendszer, mely ultrahanggal működik, a másik egy pozícióvezérelt automata kormányzás. A sorvezérelt automata kormányzásnál a traktor (munkagéppel együtt) a megadott távolságot tartja a növénysortól. Ez csökkenti a vezető terheltségét, aki így teljes egészében a munkavégzésre koncentrálhat.

kép

A 300-as Vario széria Profi Plus felszereltségi szinttel bővült. Itt a teljes Vario Guide automata kormányzás opciói rendelkezésre állnak. Az 500-as és 700-as szériák a Fendtnél a legnagyobb darabszámban gyártott szériák. Ezek Power, Profi, PowerPlus és Profi Plus felszereltségi szintek mellett érhetők el. A Plus jelenti az automata kormányzási rendszer előkészítését a traktorban.

A PowerPlus felszereltséggel a Fendt egy belépő lehetőséget kínál azok számára, akik az automata kormányzással, illetve a precíziós gazdálkodással még csak most ismerkednek. A „Plus” felszereltségi szinteknél egy nyitott architektúra áll rendelkezésre, amelynél Novatel vagy Trimble vevő egység közül választhat a felhasználó. Ugyancsak az üzemeltető választhatja ki, hogy milyen pontosan szeretne dolgozni: ± 20 cm vagy ±2 cm pontosság áll rendelkezésre.

traktor

kép

Hevederes traktorok: Fendt 900 Vario MT és 1100 MT

A Fendt 1100 MT a legjobb választás, ha széles munkagépekkel dolgozunk és nagy területteljesítményre törekszünk. Az óriási, 12 hengeres AGCO Power motor maximálisan 475 kW (646 LE) teljesítményre képes 1900 motorfordulat mellett. A 36 colos gumihevederes járószerkezettel együtt ez az óriási motorteljesítmény vonóerőként jeleníthető meg. Mindemellett a hevederes traktor a nagy felfekvő felület és a kis szlip miatt kíméletes a talajjal.

A fokozatmentes Vario Drive hajtáslánc és az intelligens SmartRide rugózási rendszer a Fendt 900 Vario MT traktort egy innovatív hevederes traktorrá emeli. E hevederes traktor kifejezetten a kötött talajokon és lejtős területeken képes maximális hatékonysággal dolgozni, mindezt széles munkagépekkel és nagy területteljesítménnyel. A nagy érintkezési felület és az új hevederes járószerkezet révén a Fendt 900 Vario MT traktor igazi talajkímélő erőgép. A Fendt ID technológiának köszönhetően a munka során a motor mindig alacsony fordulatszámon jár, mindemellett nagy nyomatékot képes leadni – mindezt alacsony üzemanyagfogyasztás mellett.

Fendt Variotronic – a jövőbe mutató technológia: hagyományból elkötelezetten a fejlődés számára

A Fendt mindig egy lépéssel a mezőgazdasági technika előtt járt és jár ma is. A múltban, amikor például a Fendt „Dieselross”a mezőgazdaságot megreformálta, vagy a jövőben, amikor innovatív és vezető technológiákkal és Variotronic megoldásokkal, amelyek a Fendt gépek funkcióit értelmesen bővítik, egészen a Fendt e100 Vario teljesen elektronizált, akkumulátor által hajtott traktorig.

A Fendtnél nem csak beszélnek a 4.0 mezőgazdaságról, hanem meg is valósítják. Amikor precíziós gazdálkodásról van szó, azonnal megemlítik a Fendt Variotronicot is. Teljesen mindegy, hogy az új Fendt 200 Vario innvatív automata kormányzásáról vagy a TIM-Guidance kapcsolatra képes előkészítésről beszélnek.

kép

A Fendt Variotronic megoldások az egyszerű, intuitív kezelhetőségről és a hatékony, illetve vevő számára hasznos funkciókról szólnak. Valamennyi Fendt traktor felszerelhető automata kormányzással, mindemellett a VarioGuide új funkciókkal is rendelkezik, mint például a kontúr asszisztens, az AdvecedWayline, melyben új útvonal opciók állnak rendelkezésre.

Az új kontúr szegmens-mód lehetővé teszi a fordulok során az egyszerű nyomvonal-felvételt, illetve az automatikus kiválasztását. Mindemellett kiválasztható, hogy a fordulás során hány szegmens kerüljön a munka alatt felhasználásra. Az egyetlen nyomvonal-mód esetén lehetőség van egy tetszőleges nyomvonal rögzítésére, és pl. permetezés esetén, annak újbóli visszatöltésére.

A Fendt a mezőgazdasági gépgyártók közül egyedüliként egy új megoldást kínál: a munkagépek 48 V elektromos csatlakozón keresztüli meghajtását. Ennek során 10 kW elektromos teljesítmény áll a munkagép rendelkezésére.

Nagy munkagép kapcsolatok esetén felmerül a tengelyterhelés optimális elosztásának kérdése a vonóerő és a talajkímélés szempontjából. A Fendt által kínált Variopul rendszer figyelemmel van a traktorra eső munkagép tömegére, és lehetővé teszi hogy a mellső- illetve a hátsó tengelyterhelést a vonóerő szempontjából optimalizáljuk. A bekötés helyzetének eltolásával a tengelyterhelés szabályozható.

fendt

Csúcstechnikával állítják elő a csúcstechnikát

Aki vezet, Fendtet vezet. A szlogen megfelel annak a gondolatnak, amit a Fendt márka évtizedek óta képvisel. A Fendt nem csak egy név, a Fendt egy meggyőződés. Műszaki megoldásaival és innovációval a Fendt a gazdákat és a bérvállalkozókat az egész világon segíti abban, hogy a mindennapi munkájukat minél hatékonyabban és az erőforrásokkal takarékoskodva végezhessék.

gép

gép

Ennek megfelelően a Fendt kilenc gyárában tapasztalt kollégákra, a legmodernebb technológiákra és a legjobb minőséget szem előtt tartva gyártja gépeit. A gyártó központok modern CNC megmunkálókat és lézervágó-berendezéseket használnak. A világviszonylatban legmodernebb lakkozó berendezéssel a Fendt a traktorfestés terén új mérföldkövet állított az iparágban. Valamennyi munkahely és munkafolyamat a legmodernebb irányelvek szerint került kialakításra. A vevőorientáltság a gyártás és a szerelés minden területén megjelenik.

fendt

A Fendt gépeket csúcstechnikával állítják elő, és maguk a gépek is csúcstechnikát képviselnek. A Fendt termékek alapkövét Markoberdorfban és Asbach-Bäumenheimben fektették le. Valamennyi univerzális Fendt traktort Marktoberdorfban fejlesztik ki és gyártják, míg a fülkéket Asbach-Bäumenheimben.

A fülkék gyártása Just In Time és Just in Sekvenc ütemben történik. Ennek megfelelően a vezetőfülkék a megfelelő időben és a megfelelő sorrendben érkeznek már Marktoberdorfba a szerelő sorra éppen olyan ütemben, ahogy azokra szükség van.

A Fendt folyamatosan azon dolgozik, hogy hatékonyabb és jobb legyen. Marktoberdorfban ehhez egy innovatív és teljesen rugalmas gyártási rendszer, az úgynevezett „Variopack” került bevezetésre. Ennek köszönhetően egy gyártósoron a vevői igényeknek megfelelően a legkisebbtől a legnagyobb traktor is legyártható. A koncepció lényege, hogy a gyártósor mellett a munkavállaló egyenletes terhelés mellett minél hatékonyabban – a minőséget szem előtt tartva – dolgozhasson.

fülke

Asbach-Bäumenheimben készülnek a Fendt vezetőfülkék és a motorháztetők. A gyártás az alapanyagok – csövek, profilok és lemezek – beérkezésével kezdődik. Új technológiák és csúcstechnológiás berendezések, mint az öttengelyes lézer segítik az egyedi alkatrészek különösen jó minőségű előállítását és egyedüli dizájnját.

A vezetőfülke és a motorháztető alkatrészének kivágása 2D illetve 3D lézeres megmunkáló központokkal történik. A legújabb hegesztés technológiák és folyamatok alkalmazása (pl. hegesztő robotok) tették lehetővé pl. az egyedülálló VisioPlus kabin legyártását, melynek szélvédője a tetőbe hajlik.

fendt

A motorháztető alkatrészeit egy modern robotizált egységben teljesen automatikusan illesztik- és szerelik össze. Az automatizáltságnak köszönhetően a tökéletes minőség minden egyes motorháztető esetében garantált. A marktoberdorfi gyárban a teherautókon érkező vezetőfülkék és motorháztetők egy konvejor pályán jutnak el az összeszerelés alatt álló traktortörzshöz.

A traktor összeszerelés egy másik érdekessége a kerekek felszerelése. A kerekek összeszerelve a gyártási sorrendnek megfelelően egy speciális állványon érkeznek a gyártósorhoz. A lézeres navigációval felszerelt önműködő (önjáró) targoncák teljesen automatizáltan viszik a kerekeket a traktorhoz. A 60 cm-rel a föld felett érkező traktortörzsre a kerekek felszerelése ergonomikus és részben automatikus módon történik.