Szeptemberben látott napvilágot az AGCO új IDEAL kombájnja, amelyet a hannoveri agrárseregszemle szakmai zsűrije ezüstéremmel is elismert.

gép

Az AGRITECHNICÁN is bemutatkozott az IDEAL – fotó: Massey Ferguson

A teljesen új alapokról fejlesztett betakarítógép hatalmas teljesítményekre képes úgy, hogy mindeközben a gép szélessége 3,3 méteres határokon belül van, így nem kell kompromisszumokat kötni a nagyobb betakarítási teljesítményért cserébe.

Az 1,4 méteres tangenciális cséplőrendszert egy 600 mm átmérőjű, 4837 mm hosszú leválasztó rotorpár követi a Hybrid-rendszerű kombájnoknál megszokott elrendezésben, 4,06 m2-es leválasztó felülettel. Az 5,4 m2 aktív felületű tisztító szerkezet 15 százalékos lejtődőlésszög-kompenzálásra képes.

Ha lehetett még feszegetni a felső határokat teljesítmény terén a kombájnoknál, akkor az AGCO mérnökei ebben keményen helytálltak. 17.100 literes befogadókapacitású magtartály, 210 literes másodpercenkénti szállítási teljesítményű ürítő csiga. A nagy tömegű gép nem jelent káros tömörödés szempontjából veszélyt a talajra, hiszen a hajtott tengelyét nagy felfekvő felületű gumihevederes járószerkezettel szerelték fel.