Idén áprilisban ünnepelte a svájci Hürlimann, a traktorgyártásának 90 éves jubileumát. Az LWZ-Liebeggben tartott ünnepség keretein belül mutatták be újdonságaikat. Az évforduló kapcsán a nagy múltú traktorgyár idén az új XL PRO traktorcsalád bemutatásával a korábbi XL széria kínálatát 250 LE-ig bővíti fölfelé.

Az öt modellből álló szériában a két alsó modell azonos teljesítménnyel, (175.4 és 165) 4 illetve hat hengeres motorral érhető el – fotó: Hürlimann

Az öt modellből álló sorozat, a 171-246 LE teljesítménytartományt fedi le. Az XL 175.4 PRO típusban négyhengeres, míg a 165, 185,  215 és 250 változatokban hathengeres EURO V. emissziós besorolású, Deutz TCD motorok szolgálnak erőforrásul. A dízelmotorok, EGR és SCR kipufogógáz-utókezeléssel és további passzív dízel részecskeszűrővel (DPF) vannak szerelve. A V-Drive modellekben a motor hatékonyságát az elektronikus viszkózus ventilátor is növeli. Az XL 165 PRO és 185 PRO modellek az új motorfékkel 40% -kal nagyobb fékteljesítményt biztosítanak. Ez a rendszer biztosítja az üzemi fékek kímélését, különösen a nehéz terhek vontatása esetén.

Az erőávitelhez háromféle sebességváltó közül választhatunk – fotó: Hürlimann

Az erőátvitelről – rendeléstől függően – 5 tartományos 6/3-as Powershift sebességváltó, vagy RC robotizált sebességváltó 6/3 tartományban, összesen 30+15 sebességfokozattal, ECO és Super ECO üzemmódban 40/50 km/h legnagyobb sebességgel, alacsony motorfordulatszámmal gondoskodik. Elérhető továbbá egy teljesen fokozatmentes V-Drive (CVT) váltómű, ez utóbbi a legfelső modellnél az alapfelszereltség része. A traktorok a hátsó függesztő szerkezetnél 540/1000, illetve a takarékosabb 540E/1000E fordulatszámot biztosító hátsó teljesítményleadó tengellyel rendelkeznek, míg elől csak a hagyományos 540/1000 fordulatot biztosító TLT kivezetés áll rendelkezésre.

Az új XL PRO szériát a 165-ös típus képviselte a premieren – fotó: Hürlimann

Az alapfelszereltségű, Powershift váltóval szerelt modelleknél a hidraulikus rendszert a két kisebb típusnál 84 literes, percenkénti szállítási teljesítményű szivattyú szolgálja ki, míg a három nagyobb modellnél 120 liter ez az érték. Opcionálisan a két kisebb modell felszerelhető a nagyobb teljesítményű szivattyúval, sőt az XL185/215/250 típusokhoz elérhető 160 L/min szállítási kapacitású változat is.

A V-Drive erőátvitellel szerelt változatok esetén a két kisebb verzió 120 L/min, míg a felső három, a fentebb már opcionális lehetőségként említett 160 L/min teljesítményű szivattyúk állnak rendelkezésre, de itt még további opcióként 170 literes, percenkénti szállítási teljesítményű változat is rendelhető.

A hátsó hidraulikus függesztő szerkezet emelési kapacitása a 200 LE alatti típusoknál 9200 kg, a két felső modellnél pedig 10 000 kg – fotó: Hürlimann

A traktorok ergonómiában a MaxiVision 2 vezetőfülkével, már a testvérmárkák hasonló teljesítményű traktorcsaládjainál megszokott, magas színvonalú kényelmet nyújtják a felhasználók részére. Az új InfoCentre PRO monitor, 5 colos színes kijelzővel van ellátva, amely folyamatosan tájékoztatja a vezetőt a traktor aktuális működési adatairól.

Az új, rendkívül ergonómikus, kartámaszba épített MaxCom joystickkal vezérelhető a haladási sebességtől és a menetiránytól kezdve a sebességtartó automatikáig, számos funkció. A V-Drive modellek egy további WorkMonitor-ot tartalmaznak a fülke jobb oldalán. A kellemes légkörről automata légkondi gondoskodik, az éjszakai munkavégzést pedig – az opcionálisan kérhető – 40 000 lumen LED-es, maximum 16 munkalámpából álló csomaggal lehet kényelmesebbé tenni.

Az XL Pro széria vezetőfülkéje a MaxCom joystickkal és az InfoCentre Pro 5 monitorral – fotó: Hürlimann

A svájci traktorok nagyon népszerűek az ottani területi adottságokból adódóan népes számú hegyvidéki gazdálkodóknál, így a Hürlimann ebben a szegmensben is újdonsággal rukkolt elő. Az új XF V-Drive "Hillrider 2019" traktorszéria még többet nyújt, mint a korábbi XF sorozatuk. Az új kompakt modell külső megjelenésben is teljesen új formavilágot hozott a hegyvidéki típusok eddigi kínálatába.

Az új XF "V-Drive "Hillrider 2019" hegyi traktor – fotó: Hürlimann

A négy hengeres FARMotion Deutz motorokkal szerelt kompakt traktorcsalád, 2,49 méteres magasságú, legfelső típusának teljesítménye eléri a 113 lóerőt. A zökkenőmentes nyomatékátvitelről a V-Drive, automatikus kapcsolású váltómű gondoskodik. Az alapfelszereltséghez tartozik még a 9 vezérlőegységgel is rendelhető, 100 literes szállítási kapacitású szivattyúval szerelt, Load-Sensing hidraulikus rendszer, vagy a fülkelégkondicionálás és az új MaxCom multifunkciós kartámasz.