Korábban a nyári betakarítási szezon kezdetekor már írtunk arról, mire kell figyelni a gépkezelőknek és a közúton közlekedőknek egyaránt a kombájnok vonulásával kapcsolatban.

gépA gyári vágóasztal-szállító kocsik általában egytengelyes egyszerű kivitelűek – fotó: Agroinform.hu

Mostani cikkünkben leginkább a vágóasztal-szállító kocsik alkalmazására és annak előnyeire szeretnénk néhány mondatban felhívni a figyelmet.


Napjaink korszerű betakarítógépei már 5-8 méteres, de sok esetben még ennél is nagyobb munkaszélességű gabonabetakarító vágószerkezettel rendelkeznek, de a kukoricacső-törő és napraforgó-betakarító adapterek is 6-12 sorosak manapság, bár utóbbiaknál már régóta létező opció a szállítási szélességre való összecsukhatóság.

Viszont a kombájnok gyári gabonavágó asztalánál a közúti vonuláskor csak egyetlen alternatíva marad, ha kényelmesen gyorsan és biztonságosan szeretnénk a betakarítógépünkkel vonulni. A vágóasztal szállítókocsival történő vontatása biztonságos, gyors vonulást biztosít kevesebb félreállással. Az autósok nem vagy csak nagyon kis mértékben vannak tekintettel a kombájnok vonulására vagy annak segítésére.

Adapterrel közlekedve, ha nem tudunk időben lehúzódni, azonnal nyomják a kürtöt, nem veszik figyelembe a körülményeket. Szállítókocsival kevesebb ilyen problémánk lesz, és kényelmesebben vonulhatunk.

gépSokan az átszerelés miatt nem szeretik használni a vágóasztal-szállító kocsikat – fotó: Agroinform.hu

Az ilyen szállítás kapcsán sokan azonnal az alkalmazás ellen ágálnak, mivel körülményesnek és időigényesnek tartják az átszerelést a szállítási pozícióból a munkahelyzetbe és vissza. Vannak viszont olyan munkaszélességek, amikor már elkerülhetetlen alkalmazásuk.

Egy 4-5 méteres vágószerkezettel még nagy nehezen, sok félreállás és kerülgetés árán leszerelés nélkül el lehet jutni egyik pontból a másikba, de sok helyen keresztezi az gép útját ilyenkor is keskeny híd, csatornaátkelő vagy felüljáró. Ezek áthidalása másként nem megy, csak vágóasztal-szállító kocsival.

Az elmúlt két-három évtized gabonakombájnjainak zöme már gyorskapcsolós rendszerű ferdefelhordóval rendelkezik, ma pedig már számtalan olyan fejlesztés segíti a vágóasztalok gyors le- és felszerelését, mint a központi csatlakozó, amely a vágóasztal minden hidraulikus tömlőjét és elektromos vezetékét egy egységbe integrálva egyetlen mozdulattal csatlakoztathatóvá teszi.

gép

Napjaink korszerű kombájnjain központi csatlakozó gyorsítja a vágóasztaltömlők, -vezetékek csatlakoztatását – fotó: Agroinform.hu

Ma már akkor sem kell kétségbeesni, ha a használtan vásárolt kombájnnak korábban nem volt vágóasztal-szállító kocsija, hiszen már több hazai és külföldi gyártó is kínál univerzális vágóasztal-szállító kocsikat, amelyek az adott asztalhoz beállítható rögzítő tartó elemekkel rendelkeznek.

Vannak már olyan modellek, amelyek gerendelye tagolt, és így amennyiben kombájntípus-váltás történik, az új, más munkaszélességű vágószerkezethez is könnyen igazíthatók. Az is számos helyen bevett olcsó, egyszerű megoldás, hogy a kiselejtezett Fortschritt E-516 kombájnok forgó zsámolyos kéttengelyes vágóasztal-szállító kocsiját alakítják át az adott kombájn adapterének szállítására. Ennek a régi típusnak van az egyik legjobban alkalmazható adapterkocsija, amely kis átalakítással más vágószerkezetek szállítására is alkalmassá tehető, és szép számmal található eladó belőlük az apróhirdetéseink között is.

Ha univerzális szállítókocsit választunk, érdemes a kéttengelyes kiviteleket előnyben részesíteni, hiszen minél szélesebb egy vágóasztal, annál hosszabb szállítókocsira van szükség, és egy bizonyos méreten felül már az egytengelyes megoldás nem igazán számít stabilnak, nagyobb útegyenetlenségek és kátyúk esetén (amiben itthon igazán bővelkedünk) a haladás közben a lengések miatt a kocsi hátsó, alsó része könnyen nekicsapódik az útburkolathoz, ami mind a szállítókocsiban, mind pedig a vágóasztalban károkat okozhat.

A kéttengelyes modellek jól manőverezhetők, fordulékonyak, sokkal stabilabbak, és nem annyira érzékenyek a talajegyenetlenségekre sem.

Ma már több szállítókocsi-gyártó is nagyon hasznos kiegészítőkkel látja el a termékeit, mint pl. a hátsó kormányzott tengely vagy a vázba integrált szerszámos láda, hogy csak néhányat említsünk. Természetesen léteznek hazai gyártásból egyszerűbb, szerényebb felszereltségű kivitelek is, kinek-kinek a pénztárcájához igazítva.