A Schäffer rakodógépgyártó beindította az új 23e és 24e típusú, elektromos hajtású, önjáró homlokrakodó gépeinek gyártását. Az új rakodógépben lítium-ion akkumulátorok szolgáltatják az energiát a meghajtáshoz. Alapkivitelben egy 6,7 kWh kapacitású akksit biztosít a gyártó, amely igénybevételtől függően 2-3 órás üzemidőt biztosít egy feltöltéssel. Amennyiben hosszabb üzemidő ciklussal szeretnénk a gépet üzemeltetni, akkor lehetőség van egy akkumulátorcsomag megduplázására, amely így már 13,4 kWh-ra lesz és egy feltöltéssel akár 5 órás, vagy igénybe vételtől függően még hosszabb műszakot is végig tud dolgozni a rakodógép.

A gyártó az akkumulátorokra 5 éves vagy 5000 töltési ciklusra szóló garanciát vállal – fotó: schaeffer-lader.de

A rakodót egyszerű 230 V-os lakossági, háztartási elektromos hálózatról kényelmesen fel lehet tölteni. Amennyiben a töltésre kevés idő áll rendelkezésre, a gyártó egy gyorstöltőt is szállít a rakodóhoz, külön rendelésre. Ebben az esetben a 400 V-os töltővel, amellyel 80 %-os feltöltöttség érhető el, mindössze 30 perc alatt. Így az ebédszünetben, gyorsan feltölthető a délelőtti műszakban kimerült akksi.

A gyártó az akkumulátorokra 5 éves vagy 5000 töltési ciklusra szóló garanciát vállal. A hagyományos dízelmeghajtású rakodókkal szemben, nagy előnye a technológiának, hogy mind az elektromos meghajtó motor, mind pedig a lítium-ion akkumulátorok karbantartásmentesek, nincs veszélye az ólomnak vagy kénsavnak és alacsony hőmérsékleten is megbízhatóan teljesítenek.

Az első széria gyártott darabok máris munkába álltak a párizsi városfenntartás flottájában – fotó: schaeffer-lader.de

Nincs emissziós kibocsájtásuk, zárt csarnokokban és tárolókban, magtárakban is kiválóan alkalmazhatók. A gyártó szerint jelenleg ezek a modellek képesek a legnagyobb sebességre (20 km/h) a piacon elérhető, elektromos meghajtású önjáró rakodógépek között.

A meghajtó motor közvetlenül a hátsó tengelyre van szerelve, így nyomatékveszteség nélkül továbbítódik a hajtás. Azoknak a felhasználóknak különösen ajánlja a gyártó, akik megújuló forrásból termelnek gazdaságuk számára elektromos energiát. Ilyen esetben a legnagyobb a költségmegtakarítás a hagyományos dízelmotorral hajtott rakodógépek alkalmazásához képest.

Azoknak a felhasználóknak különösen ajánlja a gyártó, akik megújuló forrásból termelnek gazdaságuk számára elektromos energiát – fotó: schaeffer-lader.de

A rakodó sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első szériában gyártott darabok máris munkába álltak a párizsi városfenntartás flottájában. Első körben hat gépet rendeltek, amelyek a város kezelésében lévő botanikus kertben, temetőkben, parkokban, valamint a város tulajdonában lévő óvodákban és lófarmokon végeznek rakodási, anyagmozgatási munkákat.